Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την υγεία της καρδιάς. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα που προκαλεί η κακή ποιότητα του αέρα, όπως οι αναπνευστικές παθήσεις και η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, φαίνεται ότι υπάρχει πλέον σοβαρή συσχέτιση και με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Η σχέση της ρύπανσης με τη χοληστερίνη
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους του αέρα, όπως τα μικροσωματίδια (PM2.5) και τα οξείδια του αζώτου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο σώμα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ζουν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν:
- Υψηλή συνολική χοληστερίνη.
- Αυξημένη «κακή» χοληστερίνη LDL.
- Μειωμένη «καλή» χοληστερίνη HDL.
- Αυξημένα τριγλυκερίδια.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες και οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, δύο παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και την ισορροπία των λιπιδίων στο αίμα.
Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους των πόλεων
Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις, όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι αυξημένα, ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από δυσλιπιδαιμία, ακόμη κι αν ακολουθούν σχετικά υγιεινή διατροφή. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για καρδιοπάθειες ή οικογενειακό ιστορικό αυξημένης χοληστερίνης.
Συμπέρασμα
Η κακή ποιότητα του αέρα δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και τη χοληστερίνη και, κατ’ επέκταση, την καρδιά μας. Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα χοληστερίνης, να υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες και να προστατευόμαστε όσο είναι δυνατόν από την έκθεση στη ρύπανση, π.χ. αποφεύγοντας εξωτερικές δραστηριότητες τις μέρες με αυξημένα επίπεδα ρύπων.