Ένα από τα πιο διαδεδομένα διατροφικά «μύθοι» είναι ότι, αν καταπιείτε μια τσίχλα, θα χρειαστούν επτά χρόνια για να χωνευτεί. Η εικόνα μιας τσίχλας να παραμένει «κολλημένη» στο στομάχι για χρόνια είναι εντυπωσιακή, αλλά πόσο αληθινή είναι;
Η πραγματικότητα πίσω από τον μύθο
Η τσίχλα αποτελείται κυρίως από μια ελαστική βάση (gum base), γλυκαντικά και αρωματικές ουσίες. Ενώ τα περισσότερα συστατικά, όπως η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά, διασπώνται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, η ίδια η βάση της τσίχλας είναι δύσπεπτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει για χρόνια στο στομάχι.
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι σχεδιασμένο να προωθεί οποιαδήποτε άπεπτη ουσία, όπως σπόρους, φυτικές ίνες ή ακόμη και πλαστικά υπολείμματα. Η τσίχλα, αφού καταποθεί, περνά από τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο και τελικά αποβάλλεται από τον οργανισμό, συνήθως μέσα σε λίγες μέρες, όπως συμβαίνει με άλλες άπεπτες τροφές.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Η τυχαία κατάποση μίας τσίχλας είναι συνήθως ακίνδυνη. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ή ο συνδυασμός της με δυσκοιλιότητα σε παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου. Γι’ αυτό και δεν συνιστάται να γίνεται συνήθεια η κατάποση τσίχλας.
Συμπέρασμα
Όχι, δεν χρειάζονται επτά χρόνια για να χωνέψει το σώμα σας μια τσίχλα. Ο οργανισμός την αποβάλλει κανονικά μέσα σε λίγες μέρες. Ο μύθος αυτός πιθανότατα δημιουργήθηκε για να αποθαρρύνει τα παιδιά από το να καταπίνουν την τσίχλα τους.