Έχετε ακούσει ξανά τον όρο ψυχολογική δυσκοιλιότητα; Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στην οποία μπορεί να έχετε ήδη βρεθεί και να μην το γνωρίζετε καν.
Η δυσκοιλιότητα είναι μια αρκετά συχνή «πάθηση», καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνονται και μας προκαλούν περισσότερο άγχος, το οποίο εκδηλώνεται και με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επίσης, η διατροφή μας προσαρμόζεται σε αυτήν την καθημερινότητα με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να πίνουμε νερό και να μη λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες, παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.
Ο όρος δυσκοιλιότητα αναφέρεται στη διαταραχή του εντέρου, κατά την οποία καθίσταται δύσκολη η ομαλή διέλευση των κοπράνων. Η αδυναμία αυτή, κάποιες φορές, αποτελεί απόρροια του άγχους που νιώθει κάποιος σε δύσκολες και στρεσογόνες περιόδους, γνωστή και ως ψυχολογική δυσκοιλιότητα.
Το άγχος είναι ένας βασικός εχθρός του εντέρου, καθώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα και έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του. Μια από αυτές τις δυσλειτουργίες είναι και η δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλεί ενόχληση και δυσφορία, τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική. Επίσης, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, να αυξήσει την ένταση των κολικών ή να προκαλέσει διάρροια.
Ποια είναι η σχέση του άγχους και της δυσκοιλιότητας;
Τις περιόδους που αισθανόμαστε άγχος, το νευρικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη για εμάς κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο εκκρίνει αδρεναλίνη (επινεφρίνη), ώστε να κινητοποιηθεί το σώμα ενάντια σε αυτόν κίνδυνο.
Παράλληλα με την έκκριση αδρεναλίνης, το εγκέφαλος δίνει εντολή για την ενίσχυση της ροής του αίματος από το έντερο προς ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, επομένως μειώνεται σημαντικά η ροή του αίματος προς αυτή. Έτσι, η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται και προκαλείται η δυσκοιλιότητα.
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν σε όλες τις στρεσογόνες περιόδους είναι ο εγκέφαλος που επηρεάζει το έντερο ή το αντίθετο, είναι σίγουρο πως τα δύο αυτά όργανα διατηρούν μια συνεχή «επικοινωνία» και κάποια δυσλειτουργία στο ένα από αυτά επηρεάζει αναπόφευκτα και το άλλο.
Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια ενοχλητική κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η δυσκοιλιότητα με φυσικούς τρόπους!
- Διατροφή. Η υγιεινή και σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές με πολλά λιπαρά, όπως κόκκινο κρέας, τυροκομικά προϊόντα, τηγανητά και επεξεργασμένα προϊόντα. Προτιμήστε φρούτα, όπως ακτινίδια, σύκα και δαμάσκηνα, και λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο.
- Ενυδάτωση. Η επαρκής κατανάλωση υγρών βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλει τις τοξίνες και συμβάλλει στην ευκολότερη κένωση του εντέρου.
- Περπάτημα. Η ήπια άθληση και κυρίως το περπάτημα κρατάει τον οργανισμό μας δραστήριο και βοηθάει στη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμωντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.
- Ψυχική και σωματική χαλάρωση. Τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα μας χρειάζονται ξεκούραση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διάφορες απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε λίγο χρόνο να χαλαρώσουμε ουσιαστικά, ώστε να βοηθήσουμε και στη γενικότερη ψυχική και σωματική μας ευεξία.
- Συμπληρώματα διατροφής. Σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά για την αντιμετώπιση των εντερικών διαταραχών μπορούν να συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.