Ο πόνος στον ώμο, γνωστός και ως ωμαλγία, είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Ο ώμος είναι μία από τις πιο ευκίνητες αρθρώσεις του σώματος, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο σε τραυματισμούς, φθορές και φλεγμονές. Η αιτία του πόνου μπορεί να κυμαίνεται από απλή υπερκόπωση μέχρι σοβαρότερες παθήσεις.
Συνήθεις αιτίες ωμαλγίας
- Τενοντίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή στους τένοντες του ώμου, συχνά λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή υπερφόρτωσης. Συχνά συνοδεύεται από πόνο κατά την ανύψωση του χεριού.
- Σύνδρομο πρόσκρουσης: Οφείλεται σε τριβή μεταξύ των δομών του ώμου κατά την κίνηση, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
- Ρήξη στροφικού πετάλου: Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τένοντες που σταθεροποιούν τον ώμο. Ρήξη σε έναν ή περισσότερους τένοντες μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και αδυναμία.
- Αρθρίτιδα ώμου: Η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα.
- Παγωμένος ώμος (adhesive capsulitis): Χαρακτηρίζεται από προοδευτική δυσκαμψία και πόνο, κυρίως σε γυναίκες άνω των 40.
- Αναφερόμενος πόνος: Πόνος από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή ακόμα και από την καρδιά μπορεί να “αντανακλά” στον ώμο.
Πότε να επισκεφθείτε γιατρό
Αν ο πόνος είναι επίμονος, επιδεινώνεται τη νύχτα, συνοδεύεται από πρήξιμο, αδυναμία ή αίσθημα μουδιάσματος, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ξεκούραση και αποφυγή καταπόνησης
- Φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη)
- Φυσικοθεραπεία
- Ένεση κορτιζόνης ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική παρέμβαση
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ωμαλγίας και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.