Ωτίτιδες και βουτιές στη θάλασσα: Πάνε παρέα ή είναι μύθος;

Το καλοκαίρι και οι βουτιές στη θάλασσα είναι για πολλούς συνώνυμα της ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι –ιδιαίτερα παιδιά και άτομα με ευαισθησία στα αυτιά– εμφανίζουν ωτίτιδες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Αυτό γεννά το ερώτημα: οι ωτίτιδες σχετίζονται πραγματικά με τη θάλασσα ή πρόκειται για υπερβολή;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχει βάση, αλλά δεν είναι τόσο απλή. Οι πιο συχνές καλοκαιρινές ωτίτιδες είναι οι εξωτερικές – γνωστές και ως «αυτί του κολυμβητή» (swimmer’s ear). Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, η οποία συχνά προκαλείται όταν το αυτί παραμένει υγρό για πολλή ώρα μετά το κολύμπι. Η υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μικρές εκδορές ή ερεθισμοί.

Η θάλασσα από μόνη της, ειδικά αν είναι καθαρή, σπάνια προκαλεί πρόβλημα. Αντίθετα, τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε πισίνες με ανεπαρκή απολύμανση ή σε θάλασσες με μολυσμένα νερά. Επιπλέον, το συχνό καθάρισμα των αυτιών με μπατονέτες μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, κάνοντας το αυτί πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Η πρόληψη είναι εφικτή με απλά μέτρα: καλό στέγνωμα των αυτιών μετά το μπάνιο (ιδανικά με πετσέτα ή φυσική κλίση του κεφαλιού), αποφυγή εισόδου νερού σε άτομα με ιστορικό ωτίτιδων και χρήση ειδικών ωτοασπίδων, όπου χρειάζεται. Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος, φαγούρα ή έκκριση από το αυτί, είναι σημαντικό να αναζητηθεί έγκαιρα ιατρική συμβουλή.

Συμπερασματικά, η θάλασσα δεν είναι ο «ένοχος», αλλά η κακή υγιεινή, οι κακές συνθήκες νερού και η αμέλεια μετά το κολύμπι. Με σωστή φροντίδα, μπορούμε να απολαύσουμε τις βουτιές χωρίς… αυτιούποπτα προβλήματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::