Όλα τα απίστευτα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία μας

Είναι σχεδόν βέβαιο πως αν γνωρίζατε πόσα οφέλη προσφέρει στην υγεία μας το αβοκάντο, θα το εντάσσατε άμεσα στην καθημερινή σας διατροφή.

Το διατροφικό προφίλ του αβοκάντο το καθιστά σημαντικό σύμμαχο στην υγεία του ανθρώπου, λόγω της πληθώρας θρεπτικών συστατικών, αλλά και στη διατροφή του, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια κιλών λόγω του υψηλού κορεσμού που προσφέρει κατά την κατανάλωσή του.

Ας δούμε, όμως, μερικές πληροφορίες πιο αναλυτικά:

Πόσες θερμίδες έχει το αβοκάντο;

Όπως έχει προαναφερθεί, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά. Επομένως, οι περισσότερες θερμίδες, που προσδίδει στον καταναλωτή, οφείλονται σε αυτό. Παρόλα αυτά, τα λιπαρά που προσφέρει είναι καλά λιπαρά, που του προσδίδουν και όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητές του. Επίσης, παραδόξως, όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού και τον κορεσμό και άρα στην απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις θερμίδες που μας προσθέτει ανά 100gr, αυτές είναι περίπου 160. Εκτός από τα λιπαρά, οι θερμίδες αυτές προέρχονται και από τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες, που το αβοκάντο περιέχει.

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του αβοκάντο

Το αβοκάντο πλέον καταναλώνεται ευρέως, καθώς έχει κερδίσει τους ανθρώπους χάρη στη γεύση του και τους διάφορους τρόπους κατανάλωσής του, αλλά και λόγω τη ιδιότητάς του ως superfood. Η σύστασή του είναι εξαιρετικά θρεπτική, χάρη στην πληθώρα ωφέλιμων συστατικών του, και συμβάλλει συνολικά στην καλή υγεία του οργανισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα ότι η κατανάλωση μισού αβοκάντο μπορεί να μας προσφέρει το ¼ της ποσότητας βιταμίνης Κ, που χρειάζεται το σώμα μας. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, το καθιστά μοναδικό σύμμαχό μας κατά τις δυσκοιλιότητας και της γρηγορότερης έλευσης του κορεσμού. Τα αντιοξειδωτικά του χαρίζουν προστατευτική δράση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Λίστα με όλα τα οφέλη του για την υγεία μας!

  1. Υγιεινή διατροφή και ρύθμιση βάρους

Εντάσσοντας το αβοκάντο στη διατροφή του κανείς, την καθιστά πλούσια σε ευεργετικές ουσίες. Παράλληλα, όμως βοηθά και το σώμα του να χάσει βάρος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες δίαιτες το περιλαμβάνουν. Το αβοκάντο έχει την ικανότητα να επιταχύνει την έλευση του κορεσμού και μείωση της ανάγκης για τσιμπολόγημαΈτσι, επιτυγχάνεται η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.

  1. Υγεία της καρδιάς

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που του προσδίδει καρδιοπροστατευτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά του σε α και β καροτένιο και η λουτεΐνη προστατεύουν το σώμα από την οξείδωση και τις βλάβες, που προκαλεί και ενισχύουν την άμυνά του. Παράλληλα, το αβοκάντο μπορεί να παρέμβει στην τροποποίηση δεικτών, όπως είναι το λιπιδαιμικό προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της καλής, της κακής και της ολικής χοληστερίνης.

  1. Περιποίηση δέρματος

Τα αβοκάντο είναι πλούσιο σε έλαια, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την περιποίηση και τη φροντίδα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, αυτά ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνουν τις ρυτίδες και προστατεύουν την επιδερμίδα από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, η βιταμίνη Ε μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών.

  1. Ενίσχυση πέψης

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, το αβοκάντο καθίσταται σημαντικός σύμμαχος για την καλή πέψη του οργανισμού και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Γενικότερα, είναι από τα φρούτα που προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, αποτρέποντας φλεγμονές και διατηρώντας την βακτηριακή ισορροπία της περιοχής.

  1. Υγεία των αρθρώσεων

Το αβοκάντο είναι πλούσιο δε ωμέγα λιπαρά οξέα, βόριο, φυτοστερόλες, βιταμίνη Κ και καροτένιο. Τα παραπάνω είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση φλεγμονών των αρθρώσεων και την υγεία των οστών. Παράλληλα, επιβραδύνει την οστική απώλεια, η οποία οδηγεί σε οστεοπόρωση.

  1. Βελτίωση όρασης

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης και την υγεία των ματιών.

  1. Βελτίωση διάθεσης

Το αβοκάτο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη εμποδίζει να συσσωρευτεί ομοκυστεΐνη στο αίμα. Αυτή έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο. Έτσι, μεταξύ άλλων επηρεάζει και την καλή διάθεση του ατόμου.

5 εύκολες και γρήγορες συνταγές με αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να καταναλωθεί με πληθώρα τρόπων. Ο πρώτος, ευκολότερος, αλλά πεντανόστιμος τρόπος είναι να αλείψει κανείς τον ώριμο καρπό σε ψωμί και να το απολαύσει σκέτο.

Το γουακαμόλε είναι ένας επίσης τέλειος τρόπος να καταναλώσουμε το ώριμο αβοκάντο μας. Απλά λιώνουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μία τομάτα σε κυβάκια, κόλιανδρο, μισή καυτερή, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό από μισό λάιμ και αλάτι. Απολαύστε το σαν ντιπ με ψωμί ή τορτίγιες.

Ένα νόστιμο εναλλακτικό χούμους είναι αυτό από αβοκάντο. Αναμειγνύουμε βρασμένα ρεβύθια, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ταχίνι, χυμό από λάιμ, σκόρδο, κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Πεντανόστιμο.

Φτιάξτε μία διαφορετική vegan μαγιονέζα χωρίς αυγά, αναμειγνύοντας αβοκάντο με μουστάρδα, Worcestershire sauce, τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε σιγά-σιγά ηλιέλαιο.

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκές παρασκευές Πρόκειται για μία πανεύκολη μους σοκολάτας, η οποία περιλαμβάνει αβοκάντο, κουβερτούτα, κακάο, γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, μέλι και λίγο αλάτι.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::