Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κυστίτιδα και πως να την αντιμετωπίσετε

Η κυστίτιδα, γνωστή και ως ουρολοίμωξη είναι ίσως η πιο συχνή αιτία επίσκεψης στο ιατρείο ενός γυναικολόγου. Αλλά, πόσα ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτήν; Και πώς μπορούμε να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι η κυστίτιδα;

Πρόκειται για μια φλεγμονή, δηλαδή έναν ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και προκαλείται κυρίως από βακτήρια. Μπορεί να είναι μια κοινή κατάσταση αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της κυστίτιδας;

Κάθε γυναίκα μπορεί να βιώνει με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα πιο κοινά:

  • Συχνοουρία και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης.
  • Αίσθημα καύσου και έντονη ενόχληση κατά την ούρηση.
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
  • Πυρετός με ρίγη, ναυτία και γενική αδιαθεσία στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Πως προκαλείται η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα προκαλείται κυρίως από την ‘αναρρίχηση’ βακτηρίων, συχνά προερχόμενων από το έντερο, στην ουροδόχο κύστη διαμέσω της ουρήθρας.
Ο πιο συχνός παθογόνος οργανισμός είναι η Escherichia Coli ή αλλιώς κολοβακτηρίδιο, στον οποίο, μάλιστα, οφείλεται περίπου το 80% των ουρολοιμώξεων.
Η μικρή απόσταση της ουρήθρας από τον πρωκτό φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την μεταφορά των μικροβίων προς την κύστη.
Επίσης, κυστίτιδα μπορεί να προκληθεί και λόγω ορμονικών αλλαγών, όπως αυτές που συναντάμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.
Τέλος, παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν την πιθανότητα για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα, όπως προαναφέρθηκε είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών. Στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι μια γυναίκα σε σχέση με τον άνδρα, έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου το 50-60% των γυναικών θα νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κυστίτιδας είναι σχετικά εύκολη στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτή γίνεται με τη λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού σε συνδυασμό με διαγνωστικές εξετάσεις όπως:

  • Γενική ανάλυση ούρων.
  • Καλλιέργεια ούρων για τον προσδιορισμό του βακτηρίου.
  • Αντιβιόγραμμα για τον καθορισμό της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.
  • Πιο σπάνια, εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό σοβαρότερων καταστάσεων.

Το δείγμα ούρων ιδανικά θα έπρεπε να προέρχεται από τα πρώτα πρωινά ούρα. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα έπρεπε να μας αποτρέψει από το να κάνουμε την εξέταση οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Ποια είναι η θεραπεία για την κυστίτιδα;

Η βασική θεραπεία για την κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά, που πρέπει να λαμβάνονται όπως έχει προσδιοριστεί από τον ιατρό αφού ληφθούν υπόψη το αντιβιόγραμμα και τυχόν αλλεργίες. Είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς δεν γίνεται πάντα, να ολοκληρώνεται η θεραπεία, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν νωρίτερα. Εάν δεν γίνει αυτό τα πιο ανθεκτικά στελέχη του μικροβίου επιβιώνουν με κίνδυνο μια επαναλοίμωξη.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή επιδεινώνονται μετά από μερικές ημέρες θεραπείας, ή εάν εμφανίζονται νέα συμπτώματα όπως πυρετός με ρίγη, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας. Επιπλέον, οι γυναίκες που εμφανίζουν συχνές επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές θεραπείας με τον ιατρό τους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπου η κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα αφού μπορεί δυνητικά να προκαλέσει βαριά λοίμωξη στη μητέρα και πρόωρο τοκετό του εμβρύου.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την κυστίτιδα;

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πολλά υγρά, κυρίως νερό.
  • Αποφυγή ερεθιστικών προϊόντων όπως τα απολυμαντικά σαπούνια.
  • Επιμελής καθαριότητα πριν και μετά την σεξουαλική επαφή.
  • Ο σωστός καθαρισμός μετά την αφόδευση είναι πάντοτε με φορά από εμπρός προς τα πίσω.
  • Σκευάσματα που περιέχουν μανόζη.
  • Κατανάλωση χυμού cranberry.

Κυστίτιδα που σχετίζεται με το σεξ.

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κυστίτιδας, καθώς μπορεί να διευκολύνει την μετακίνηση μικροβίων προς την κύστη. Αυτά μπορεί να προέρχονται από το έντερο και τον κόλπο της γυναίκας ή να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα από τον σύντροφο.
Είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής που αναφέρθηκαν παραπάνω και να ενημερώνεται ο ιατρός σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::