Όλες οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση

Όλοι γνωρίζετε πως η υπέρταση μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως στην καρδιά, αφού το αίμα ρέει ασκώντας μεγάλη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλέσει ακόμη και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.

Η υπέρταση μπορεί να αυξήσει την πίεση ή να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες σε όλο το σώμα και γι’ αυτό συνδέεται με πολλές επιπλοκές. Μερικές από αυτές αφορούν ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά.

Η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Ως γνωστόν, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες επιπλοκές που αφορούν την καρδιά, όπως:

  • Στηθάγχη και καρδιακές παθήσεις: Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που υποδηλώνει την παρουσία καρδιακής νόσου. Η υπερτασική καρδιακή νόσος αναφέρεται σε αλλαγές στην λειτουργία και τη δομή της καρδιάς. Η στηθάγχη και η καρδιακή νόσος μπορούν να αυξήσει τον κίνδυνο περαιτέρω καρδιακών προβλημάτων.
  • Καρδιακή προσβολή: Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, οι αρτηρίες στην καρδιά αποφράσσονται (έμφραγμα), γεγονός που εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή λόγω αυξημένης πίεσης στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν και να φράξουν.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη αρτηριακή πίεση κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά, προκαλώντας τη μεγέθυνσή της. Όταν συμβεί αυτό, η καρδιά μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να αντλεί αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να φράξουν, εμποδίζοντας το αίμα και τα ζωτικά, πλούσια σε οξυγόνο κύτταρα, να φτάσουν στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί ακόμη και να διαρραγούν.

Αν και η υπέρταση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι μια κύρια αιτία. Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι:

  • υψηλή χοληστερόλη
  • κάπνισμα
  • σωματική αδράνεια, έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή

Πολλοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι ελεγχόμενοι με αλλαγές τρόπου ζωής, όπως το να μην καπνίζετε και να δίνετε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα.

Ένα εγκεφαλικό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άνοιας. Ταυτόχρονα, η υπέρταση θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου άνοιας.

Η υπέρταση σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία τριών ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • υπέρταση
  • αυξημένη γλυκόζη αίματος (υψηλό σάκχαρο αίματος)
  • αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • μειωμένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης
  • μεγάλη περιφέρεια μέσης

Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα νεφρά

Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικών προβλημάτων. Μάλιστα, η υπέρταση θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, πίσω από τον διαβήτη.

Η αυξημένη πίεση στις αρτηρίες μέσα στα νεφρά οδηγεί σε βλάβες και, τελικά, σε νεφρική νόσο.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να διαταράξει τελικά τον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα, οδηγώντας σε περίσσεια τοξινών, οι οποίες κανονικά θα αποβάλλονταν από το σώμα μέσω των ούρων.

Η υπέρταση και η νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρών στις αρτηρίες των νεφρών, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ακόμη περισσότερο. Αυτό τελικά οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

Υπέρταση και οφθαλμικά προβλήματα

Με την πάροδο του χρόνου, η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα στα μάτια και -σταδιακά- σε απώλεια όρασης.

Οι τρεις τύποι οφθαλμικών προβλημάτων που εμφανίζονται στην υπέρταση είναι:

  • Χοριοειδοπάθεια: Αυτή η κατάσταση προκαλεί συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, η οποία μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή μείωση στην όραση.
  • Οπτική νευροπάθεια: Αναπτύσσεται όταν το οπτικό νεύρο υφίσταται μόνιμη βλάβη από την μειωμένη ροή αίματος στα μάτια. Τα κατεστραμμένα νεύρα των ματιών μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης, η οποία μπορεί να είναι μόνιμη.
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια: Αυτή η κατάσταση προκαλεί θολή όραση λόγω μειωμένης ροής αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί απώλεια όρασης.

Η υπέρταση μπορεί να συμβάλει στη σεξουαλική δυσλειτουργία

Η υγιής αρτηριακή πίεση είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική λειτουργία. Όταν έχετε υπέρταση, μπορεί να εμφανίσετε μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, οδηγώντας σε απώλεια της λίμπιντο.

Οι άνδρες με υπέρταση μπορεί επίσης να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία λόγω προβλημάτων ροής αίματος. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα και κόπωση.

Ένα άλλο θέμα είναι η χρήση αντυπερτασικών φαρμάκων. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με αυτό πριν ξεκινήσετε θεραπεία για την υπέρταση ή εάν παίρνετε ήδη φάρμακα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::