Όσα δεν γνωρίζουμε για τα δόντια μας

Κι όμως, υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα δόντια μας! Ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να θεωρηθεί “όπλο” στην καθημερινότητά μας.

Πάμε να δούμε όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τα δόντια μας:

Άφθα

Πληγή 1-2 χιλιοστά έως και 1-2 εκατοστά, που εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από τη γλώσσα δημιουργώντας δυσκολίες στην κατάποση και στην ομιλία. Αντιμετωπίζεται με τοπικές αλοιφές ή με στοματικά διαλύματα.

Απόστημα (οδοντικό)

Η φλεγμονή που συνήθως προσβάλλει ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα. Συχνά συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Βρουξισμός

Ξυπνάς το πρωί με πόνο στους μυς της σιαγόνας ή με πονοκέφαλο; Ίσως να υποφέρεις από βρουξισμό, το ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών, αιτία μερικής ή ολικής φθοράς τους ή ακόμα και καταστροφής του οστούν που τα περιβάλλει. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με νάρθηκα νυκτός και την καταπολέμηση του καθημερινού άγχους που θεωρείται από τις κύριες αιτίες του, μαζί με ενδοκρινολογικά προβλήματα και την κληρονομικότητα.

Γιαούρτι

Καταπολεμά την κακοσμία, εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή βακτηρίδια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα. Επίσης η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με την καλύτερη περιοδοντική υγεία. Και όλα αυτά χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει.

Διάλυμα στοματικό

Προτίμησε τα ήπια στοματικά διαλύματα και απόφυγε αυτά που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης. Τα διαλύματα με χλωριξιδίνη 2% θα σου τα συστήσει ο γιατρός σου για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια θεραπείας. Μην τα συνεχίσεις μετά το πέρας της αγωγής. Έχε υπόψη σου ότι μόνον το στοματικό διάλυμα δεν κάνει τίποτα χωρίς το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Ελκονεκρωτική ουλίτιδα

Είδος ουλίτιδας που στις 94% των περιπτώσεων συνδέεται με το κάπνισμα και προσβάλει κυρίως νέα άτομα. Εκδηλώνεται σε πολύ οξεία μορφή και προκαλεί έντονο πόνο.

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι η ιδανική θεραπεία για όσους έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας η περιοδοντικής νόσου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Επέμβαση οδοντιατρική

Τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις μετά από κάθε οδοντιατρική επέμβαση:

  • Η γάζα που έχει τοποθετηθεί στο τραύμα σου από τον οδοντίατρο θα πρέπει να δαγκώνεται για 30-45 λεπτά.
  • Μην καπνίσεις για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Απόφυγε τη λήψη αλκοόλ και ιδιαίτερα εάν έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
  • Μην κάνεις στοματικές πλύσεις την ημέρα της επέμβασης. Μετά από αυτό το διάστημα, κάνε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή αλατούχο διάλυμα (1 κ.γ. αλάτι σε 1 ποτήρι νερό) τρεις φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες.
  • Η διατροφή σου την ημέρα της επέμβασης θα πρέπει να αποτελείται από μαλακές και κρύες τροφές. Καλό είναι να αποφύγεις τη λήψη γαλακτοκομικών για 1-2 ημέρες.
  • Απόφυγε την έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 24 ώρες. Εάν σου έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, τήρησε τις οδηγίες λήψης σχολαστικά.
  • Μπορείς να πάρεις παυσίπονα (εκτός από ασπιρίνη) αφού ενημερώσεις τον οδοντίατρο, ανά τέσσερις περίπου ώρες και για όσο διαρκεί ο πόνος.

Ζάχαρη

Από τους βασικούς “εχθρούς” των δοντιών, διεγείρει την παραγωγή του γαλακτικού οξέως το οποίο σταδιακά προκαλεί την τερηδόνα. Οι ειδικοί δεν συνιστούν απλά να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, αλλά μαζί μ΄ αυτά να πίνουμε δύο τρεις γουλιές νερό και πριν καταπιούμε να ξεπλένουμε τα δόντια μας.

Ημιέγκλειστο (δόντι)

Δόντι το οποίο βρίσκεται εν μέρει μέσα στο οστό της γνάθου. Συχνά προσβάλλεται από μία φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::