Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κουνούπια και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για τα κουνούπια

  • Υπάρχουν περίπου 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία 60 ζουν στην Ελλάδα. Από αυτά μόνο 10 είδη είναι αυτά που μας τσιμπούν. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, καθώς μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες και μπορούν να τις μεταδώσουν στον άνθρωπο με το τσίμπημά τους. Συγκεκριμένα, τρία είδη είναι υπεύθυνα για την μετάδοση ασθενειών. Αυτά είναι το κοινό κουνούπι (Culex), που είναι υπεύθυνα για εγκεφαλίτιδες και τον ιό του Δυτικού Νείλου, το κουνούπι της Ανωφελής υπεύθυνο για τον ιό της ελονοσίας, και το κουνούπι αηδής, που είναι υπεύθυνο για τον κίτρινο και το δάγκειο πυρετό. Για τους παραπάνω λόγους, το κουνούπι θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα ζώα, καθώς ετησίως μολύνουν και σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους.
  • ​​Μόνο τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπούν. Τα αρσενικά τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ. Τα θηλυκά τρέφονται μεν και με φυτικά υγρά, αλλά έχουν ανάγκη το αίμα μας όταν θέλουν να αναπαραχθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο αίμα ενέχει κάποια λιπίδια, πρωτεΐνες και άλλα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των αυγών του κουνουπιού. Όταν μας τσιμπούν, δύο σωλήνες μας διαπερνούν. Από τον ένα απελευθερώνεται ένα ένζυμο, που έχει αντιπηκτική δράση για το αίμα, και από τον άλλο το κουνούπι απορροφά το αίμα.
  • Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους συνήθως σε λιμνάζοντα νερά.
  • Ένα κουνούπι μπορεί να ζήσει έως και 3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να γεννήσει έως και 5 φορές από 100 αυγά.
  • Υπάρχει λόγος, που τα κουνούπια προτιμούν κάποιους σε σχέση με κάποιους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε άνθρωπος δεν εκπέμπει τις ίδιες οσμές. Κάποιες οσμές είναι πιο ελκυστικές από άλλες. Επίσης, τα εν λόγω έντομα έλκονται επίσης από το διοξείδιο του άνθρακα, που εκπέμπεται, και τη θερμοκρασία του σώματος.

Πώς να κρατήσεις μακριά τα κουνούπια φέτος το καλοκαίρι

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών γίνεται συνήθως με την πρόληψη. Πλέον, τα αντικουνουπικά έχουν γίνει απαραίτητα για το καλοκαίρι, αφού τα κουνούπια είναι ίσως ο πιο ενοχλητικός επισκέπτης του καλοκαιριού.

Εκτός από τα αντικουνουπικά όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να κρατήσεις μακριά τα κουνούπια. Δες παρακάτω:

1. Σίτες

Οι σίτες θα σας προστατεύσουν ολοκληρωτικά από την εισαγωγή κουνουπιών στο σπίτι. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σίτες. Για αυτό στο εμπόριο υπάρχουν άλλες πρακτικές και οικονομικές λύσεις με σίτες, οι οποίες τοποθετούνται εύκολα και μας προστατεύουν.
2. Δρόσισε το σπίτι σου
Τα κουνούπια χρειάζονται ζέστη για να δραστηριοποιηθούν. Έτσι, τα κλιματιστικά ή οι ανεμιστήρες εκτός από δροσιά, θα σου προσφέρουν και κάλυψη από τα κουνούπια.

3. Κάνε απεντόμωση

Ο πιο αποτελεσματικός ίσως τρόπος να κρατήσεις μακριά τα κουνούπια είναι να προβείς σε απεντόμωση, την οποία θα πραγματοποιήσει ένας επαγγελματίας. Η χρήση ειδικών φαρμάκων θα απομακρύνει από το σπίτι και τον κήπο σου τα ενοχλητικά έντομα.

4. Προτίμησε ανοιχτόχρωμα ρούχα

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, το χρώμα των ρούχων σου μπορεί να είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια. Όπως, έχει προαναφερθεί, η θερμότητα του σώματος είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια. Τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν τη θερμότητα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία σου με αποτέλεσμα να έλκουν περισσότερο τα κουνούπια.

Ποια σημεία του σπιτιού σου πρέπει να φροντίζεις;

Εκτός από το σώμα μας, υπάρχουν κι άλλες παγίδες για εμάς, οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν τα ενοχλητικά κουνούπια ή να τα διευκολύνουν στο να μας βρουν. Για αυτό, υπάρχουν μερικά σημεία, που πρέπει να προσέξεις.
Αυτά είναι τα εξής:

1. Το νερό των φυτών μας

Το λιμνάζον νερό μπορεί να είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια, ενώ είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξή τους. Για αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζετε να αντικαθιστάτε το νερό από τα βάζα σας μία φορά την εβδομάδα περίπου, αλλά και να μην αφήνετε το νερό από τα πιατάκια στις γλάστρες. Λιμνάζον νερό μπορεί να εντοπιστεί και στα φρεάτια. Έτσι, καλό είναι να κοιτάμε τα σχαράκια αυτών, καθώς μπορεί να έχουν μαζέψει βρωμιές, οι οποίες εμποδίζουν το νερό από το να φεύγει.

2. Οι τρύπες στο σπίτι μας

Στο σπίτι μας, υπάρχουν διάφορες οπές, οι οποίες αφήνουν τα κουνούπια να περνούν ανενόχλητα. Τέτοιες είναι οι φεγγίτες και οι τρύπες εξαερισμού. Φροντίζουμε, λοιπόν, να τις καλύπτουμε με λεπτή σίτα.

3. Λακκούβες με νερό

Οποιαδήποτε εστία νερού, όπως είναι οι λακκούβες, προσελκύουν τα κουνούπια. Φροντίστε να τις καλύψετε, ώστε να μη μαζεύουν νερό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίζουμε να αποστραγγίζουμε το νερό. Σημαντικό είναι επίσης να κλείνουμε σφιχτά τις βρύσες, ώστε αυτές να μη στάζουν.

4. Ώρες ποτίσματος
Καλό είναι να ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, επειδή με αυτόν τον τρόπο, το νερό προλαβαίνει να εξατμιστεί .

Μοιραστείτε την ανάρτηση::