Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, και αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται μόνο τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου δεν μπορεί να αντιρροπηθεί μόνο με μια υγιεινή διατροφή.
«Συνιστώ γενικά να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο, αν και καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά ως γονιός τεσσάρων εφήβων», λέει ο Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Ο ίδιος και μια ομάδα επιστημόνων εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της στέρησης ύπνου. Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη (γλυκόζη), εμποδίζοντας την απορρόφηση της ινσουλίνης και καταλήγοντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μια έκθεση από το 2020 έδειξε ότι πάνω από 462 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, ιδιαίτερα στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα κλιμακούμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως.
«Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη σύντομη ημερήσια ανάπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο», σημειώνει η Diana Noga, ερευνήτρια ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και προσθέτει:
«Ωστόσο, έχει παραμείνει ασαφές εάν οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 τρώγοντας υγιεινά».
Μακροχρόνια και αναλυτική η μελέτη των επιστημόνων
Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων πληθυσμού στον κόσμο, τη UK Biobank, στην οποία σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χαρτογραφηθεί γενετικά και έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η διάρκεια ύπνου μεταξύ τριών και πέντε ωρών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες οδήγησαν σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που έτρωγαν υγιεινά αλλά κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
«Τα αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που αμφισβητούν εάν μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου όσον αφορά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, αλλά αντίθετα να θεωρούνται ως υπενθύμιση ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία» εξηγεί ο Δρ. Benedict.
Υποστηρίζει επίσης ότι οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, ανάλογα με πτυχές όπως η γενετική και η πραγματική ανάγκη ενός ατόμου για ύπνο.