1 στους 4 αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων εξουδετερώνει τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων καταναλώνοντας ανθυγιεινά σνακ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Nutrition».

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου αναλύουν τις διατροφικές συνήθειες 854 ατόμων και διαπιστώνουν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν συνδυάζουν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων με τα σνακ, και αντίστροφα. Αυτή η ασυμφωνία έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, επηρεάζοντας τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ στα άτομα που τσιμπολογούν, δηλαδή το 95% της ομάδας, ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 29% των ατόμων να τρώνε περισσότερα από δύο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα δεν είναι ανθυγιεινό, αρκεί τα σνακ να είναι υγιεινά. Όσοι έτρωγαν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ. Επίσης, τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Το 26% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κύρια γεύματα, αλλά σνακ κακής ποιότητας. Τα σνακ αυτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζαχαρούχες λιχουδιές, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα οποία σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες και μπάρες δημητριακών. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).

Ο χρόνος του τσιμπολογήματος μπορεί επίσης να είναι κρίσιμος για την υγεία, καθώς η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες.

«Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας», σημειώνει η δρ. Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::