Οι περισσότεροι περνούμε αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Αυτό μπορεί να είναι μια από τις αιτίες που προκαλείται θολή όραση. Κάποιες φορές η θολή όραση δεν είναι κάτι ανησυχητικό και μπορεί να διαρκέσει απλά λίγες ημέρες, κάποιες άλλες όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των ματιών.
Τι είναι η θολή όραση;
Η θολή όραση είναι μία διαταραχή των ματιών που μας κάνει να βλέπουμε θολά ή να δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μπορεί να επηρεάζει και τα δύο μάτια ή μόνο το ένα και, όπως ήδη αναφέραμε, μπορεί να είναι μία παρωδική κατάσταση ή ένα επιμένον πρόβλημα όρασης.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της θολής όρασης είναι η δυσκολία στην εστίαση και η αδυναμία να δει κανείς τα πράγματα γύρω του καθαρά, τα οποία είναι πιθανό να εμφανίζονται παραμορφωμένα και θολά. Αυτό μπορεί να προκληθεί από κάτι απλό, όπως το να τρίψουμε δυνατά τα μάτια μας ή να κουραστούμε περνώντας πολλές ώρες στον υπολογιστή, την τηλεόραση και το κινητό.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό να συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα, όπως:
- Κουρασμένα μάτια
- Πόνος στην περιοχή των ματιών
- Πονοκέφαλος
- Φωτοευαισθησία
- Διπλή όραση
- Εξασθένηση ή απώλεια περιφερειακής όρασης
- Ερυθρότητα
- Ερεθισμοί κ.ά..
Τα συνδυαστικά συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνουν κάποια πάθηση και γι’ αυτό η επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη.
10 πιθανές αιτίες για την εμφάνιση της
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την εμφάνιση της θολής όρασης. Άλλες είναι μη ανησυχητικές, ενώ κάποιες μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Δέκα από αυτές είναι οι εξής:
- Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός: Οι πιο συχνές διαθλαστικές ανωμαλίες, με τον αστιγματισμό να θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν θολή όραση στους ασθενείς.
- Ο καταρράκτης: Μία πάθηση που εκδηλώνεται σε μεγάλη ηλικία και οφείλεται, συνήθως, στο γήρας. Επί της ουσίας αποτελεί φθορά και αλλοίωση του φακού, με αποτέλεσμα η όραση να γίνεται θολή. Η θεραπεία του, πλέον, είναι αρκετά εύκολη και μαζί διορθώνει και τις παραπάνω παθήσεις (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός).
- Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Είναι ένα πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουν άνθρωποι άνω των 60 ετών. Με την έγκαιρη θεραπεία δεν οδηγεί στην τύφλωση του ατόμου και δεν είναι επώδυνη.
- Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Προσβάλλει τους διαβητικούς και είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της με προληπτικούς ελέγχους, καθώς είναι μία ασυμπτωματική πάθηση.
- Το γλαύκωμα: Το γλαύκωμα είναι μία μη αναστρέψιμη πάθηση και συστήνεται ο προληπτικός έλεγχος κάθε δύο χρόνια σε όλους τους ανθρώπους άνω των 40 και ειδικά σε όσους έχουν ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια τους.
- Η ξηροφθαλμία: Μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Μάθετε περισσότερα για την ξηροφθαλμία, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται και προβείτε στις απαραίτητες κινήσεις για να απαλλαγείτε.
- Φαρμακευτικές αγωγές: Κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η θολή όραση. Τέτοιου είδους είναι κάποιες κατηγορίες αντιβιοτικών, παυσίπονα, φάρμακα για την πίεση, όπως τα alpha blockers, αγωγές για την οστεοπόρωση και τη χοληστερίνη κ.ά..
- Τραυματισμός του ματιού ή τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση και άλλα προβλήματα. Αν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό που επηρεάζει την όρασή σας επισκεφθείτε άμεσα ένα κέντρο υγείας.
- Οι ημικρανίες: Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας πάσχετε από ημικρανίες, σίγουρα θα γνωρίζετε πως κάποιες φορές ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που προκαλεί διαταραχές στην όραση.
- Η ύπαρξη κάποιας φλεγμονής ή όγκου που πιέζει το μάτι: Η πίεση στα μάτια είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλλοιώσεις στην όραση, για αυτό κι αν εμφανίσετε το σύμπτωμα της θολής όρασης είναι καλό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή άμεσα.
Οι δέκα αιτίες που μόλις αναφέραμε δεν είναι οι μόνες που μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που μπορεί συνδυαστικά με κάποια προβλήματα υγείας να προκαλέσουν αλλοιώσεις και διαταραχές στην όρασή σας. Ενώ η επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία υγείας συνίσταται αυστηρά για να αποκλειστούν επικίνδυνες για την υγεία περιπτώσεις, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορείτε να ξεκινήσετε και συνήθειες που μπορείτε να σταματήσετε.
Συνήθειες που πρέπει να ξεκινήσετε
Ετοιμάσαμε 5 απλές συνήθειες που πρέπει να ξεκινήσετε για να αποφύγετε την εμφάνιση ή την επιδείνωση της θολής όρασης:
- Προσπαθήστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας για προληπτικές εξετάσεις. Όπως σε κάθε τομέα που αφορά την υγεία μας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
- Κάντε συχνά διαλείμματα αν εργάζεστε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνιστώμενος χρόνος συνεχόμενης παραμονής μπροστά από μία οθόνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Κάντε 5 λεπτά διάλειμμα για κάθε 20 λεπτά σε οθόνη! Με την ευκαιρία, σηκωθείτε και περπατήστε λίγο, θα κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος.
- Κρατήστε υπό έλεγχο χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.
- Εργαστείτε κάτω από κατάλληλο φωτισμό: Ούτε πολύ έντονο, ούτε πολύ σκοτεινό.
- Φοράτε προστατευτικά γυαλιά blue light για υπολογιστές. Επίσης, φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά σε επικίνδυνες εργασίες για τα μάτια σας.
5 τρόποι αντιμετώπισης
Για το τέλος αφήσαμε 5 τρόπους αντιμετώπισης της θολής όρασης:
- Φορέσετε ειδικά γυαλιά, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
- Λάβετε φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσετε ασθένειες οι οποίες περιλαμβάνουν στη συμπτωματολογία τους τη θολή όραση.
- Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε χειρουργείο, αν σας το έχει προτείνει ο γιατρός σας. Η διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας θα είναι θεαματική.
- Κάντε αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως αυτές που αναφέραμε ακριβώς από πάνω.
- Ζητήστε από τον οφθαλμίατρό σας να σας δείξει ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς του ματιού και βοηθούν στην εστίαση.
Το πιο σημαντικό που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη συμβουλή επαγγελματία υγείας. Εκείνοι ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για την περίπτωση σας. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι καλό να έχετε έγκυρη διάγνωση. Παρόλα αυτά, για την καθημερινή καθαριότητα και ενυδάτωση των ματιών σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες και δάκρυα!