Αν έχεις κάποια απορία για τον/την γυναικολόγο σου, μην διστάσεις να την εκφράσεις, όσο απλή κι αν φαίνεται. Να θυμάσαι ότι ο γυναικολόγος σου είναι σαν ένας μεγαλύτερος αδερφός ή αδερφή, που μπορείς να απευθυνθείς για συμβουλές, όταν διστάζεις να ρωτήσεις τους γονείς σου.
Έχουν μεγάλη εμπειρία και έχουν ακούσει πολλά, οπότε μην ανησυχείς και να είσαι σίγουρη πως τίποτα δεν τους φαίνεται παράξενο ή άβολο. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός σου θα νιώσει περήφανος που βρήκες το θάρρος να τον επισκεφτείς. Αυτό δείχνει ότι νοιάζεσαι για την υγεία σου και ότι είσαι σε θέση να την παρακολουθείς προληπτικά.
10 σημάδια ότι πρέπει να κάνεις επίσκεψη στον γυναικολόγο σου
1. Αιμορραγείς αλλά δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η μέρα του μήνα
Οι λεκέδες από αίμα είναι φυσιολογικοί για αρκετές γυναίκες κατά την διάρκεια του κύκλου. Αλλά αν αιμορραγείς αρκετά ή συνεχόμενα για μέρες, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου.
Οι λεκέδες μπορεί να είναι σημάδι πυελικής λοίμωξης, κύστης, πολύποδα ή σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου. Είναι επίσης συνηθισμένο κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και συνήθως δεν είναι μεγάλο θέμα, αλλά ο γιατρός σου καλό θα ήταν να ξέρει για να είσαι σίγουρη πως δεν θα γίνει κάτι χειρότερο.
2. Ο πόνος της περιόδου είναι αφόρητος
Σε κάθε μία είναι διαφορετικοί οι πόνοι της περιόδου και είναι φυσιολογικό αρκετές γυναίκες να πονάνε. Αλλά οι πόνοι δεν πρέπει να σε αποδυναμώνουν. Αν το κάνουν, μπορεί να έχεις κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Αν έχεις δυνατούς πόνους όλη σου τη ζωή, είναι λιγότερο σημαντικό.
Αν ξεκίνησαν αργότερα ή ο πόνος χειροτέρεψε, αυτό είναι ανησυχητικό, σημαίνει πως κάτι συμβαίνει, που σε ταλαιπωρεί. Ακόμα και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, θα είσαι περήφανη που πήγες να δεις τον γιατρό σου, δεν υπάρχει λόγος να υποφέρεις.
3. Στο σeξ πονάς, αλλά όχι με τον καλό τρόπο
Ο πόνος κατά την συνουσία είναι στην πραγματικότητα συνηθισμένος και τις περισσότερες φορές μπορεί να σταματήσει εάν αλλάξετε στάση. Αν δεν σταματήσει τότε κάτι συμβαίνει εσωτερικά.
Ο δυνατός πόνος μπορεί να είναι ενδομητρίωση ή ρήξη κύστης ωοθήκης. Σε κάθε περίπτωση επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου για να βγεις από την ιδέα ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό.
4. Ο κόλπος σου είναι πολύ στεγνός
Η ξηρότητα του κόλπου σου κατά την διάρκεια της συνουσίας μπορεί να σημαίνει πως δεν είχατε τα κατάλληλα προκαταρκτικά. Κι άλλα προκαταρκτικά συν λιπαντικό και θα μπορεί να γίνει η δουλειά.
Αν όχι ή αν η ξηρότητα είναι καθημερινό πρόβλημα, ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρείτε τι το προκαλεί. Συνήθως ορμονικές αλλαγές προκαλούν αλλαγές στην υγρασία του κόλπου σου, όπως επίσης και δερματολογικοί λόγοι.
5. Παρατηρείς μία περίεργη μυρωδιά
Οι συνηθισμένες εκκρίσεις είναι κατά κύριο λόγο άοσμες. Αν έχεις παρατηρήσει μία αλλαγή στο τρόπο που ο κόλπος σου ή οι εκκρίσεις σου μυρίζουν τότε αυτό είναι φυσιλογικό.
Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η απότομη αλλαγή σε άσχημη μυρωδιά ειδικά αν έχει αλλάξει χρώμα ή είναι ερεθισμένο. Αυτό είναι σημάδι μίας μόλυνσης, της βακτηριακής κόλπωσης.
6. Σταμάτησε να εμφανίζεται η περίοδος σου
Μπορεί να ευθύνεται σε διάφορα φάρμακα που τυχόν πήρες, ακόμη και στο χάπι της επόμενης μέρας. Η έλλειψη της περιόδου όμως δεν είναι κάτι φυσιολογικό και μπορεί να είναι σημάδι αναταραχής ωορρηξίας.
7. Έχεις πρήξιμο, φαγούρα και/ή πόνο μετά την συνουσία
Αν ο πόνος διαρκεί περίπου 36 ώρες τότε ίσως είσαι αλλεργική στο λατέξ. Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι από λατέξ οπότε μπορεί να ευθύνονται και αυτά. Αν όμως ο πόνος επιμένει ή δεν φεύγει αν αλλάξετε προφυλακτικό, καλό θα ήταν να δεις τον γιατρό σου για να βρει το πρόβλημα ίσως και κάποια λοίμωξη.
8. Έχεις πρόβλημα να ερεθιστείς ή να έρθεις σε οργασμό
Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα για την ζωή σου, αλλά μπορεί να σταματήσει και να βιώνεις επιτέλους και εσύ την ευχαρίστηση με τον σύντροφό σου. Πρέπει να τα αναφέρεις όλα στον γυναικολόγο σου. Όλοι μπορούμε να μάθουμε για το σeξ και τον οργασμό. Είναι μεγάλη διαδικασία και όσο καλύτερη είναι η όρεξη σου για σeξ, τόσο καλύτερο γίνεται.
9. Αλλάζει η συμπεριφορά σου
Πριν από κάθε περίοδο νιώθεις κουρασμένη, γεμάτη νεύρα, χωρίς όρεξη για τίποτα; Πολλές φορές μάλιστα υποφέρεις από κράμπες και τρως σαν να μην υπάρχει αύριο;
Υπάρχουν επιλογές για να αντιμετωπίσεις τις διάφορες αλλαγές συμπεριφοράς που έχεις. Σε αυτή την επιλογή μπορεί πολύ εύκολα να σε βοηθήσει ο γυναικολόγος σου για να μάθεις πως να χαλαρώνεις τις μέρες πριν την περίοδο σου.
10. Μέθοδος αντισύλληψης
Με τόσες διαφορετικές μεθόδους αντισύλληψης εκεί έξω δεν υπάρχει λόγος να είσαι στεναχωρημένη με τι μέθοδο να χρησιμοποιήσεις. Συζήτησε το με τον γυναικολόγο σου και μαζί θα βρείτε την λύση που ικανοποιεί εσένα και το σώμα σου.