Το συκώτι είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Πρώτον, είναι πολύ μεγάλο! Και το μέγεθός του δεν είναι τυχαίο, καθώς αναλαμβάνει την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής, την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων, καθώς και την αποτοξίνωση του οργανισμού από ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε την υγεία του συκωτιού μας. Οι παρακάτω τροφές μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.
10 τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία του ήπατος
Καφές
Η λίστα ξεκινά με ευχάριστα νέα. Το αγαπημένο μας ρόφημα φαίνεται πως είναι ικανό να προστατεύσει από την ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων του ήπατος, ακόμη και άτομα τα οποία ήδη πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν το συγκεκριμένο όργανο. Αιτία για αυτό είναι η ικανότητα του καφέ να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και κολλαγόνου στο συκώτι, να μειώνει τη φλεγμονή, αλλά και να αυξάνει την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία γλουταθειόνη στο σώμα μας. Η θετική επίδρασή του είναι πιο έντονη όταν καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις κούπες την ημέρα.
Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού και να το προστατέψουν από τη φθορά. Προσέξτε όμως να μην παραβράζετε το μπρόκολο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.
Σταφύλια
Τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα και τα μωβ, περιέχουν μια πληθώρα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, με πιο διάσημη τη ρεσβερατρόλη, η οποία έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σταφύλια και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια σταφυλιού προστατεύουν το συκώτι, δρουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Αγκινάρα
Οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετική τροφή για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι ικανές να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, την αντιγήρανση και τη μακροζωία.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος. Αντίστροφα, η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Μούρα
Όλα τα είδη μούρων είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Γκρέιπφρουτ
Αυτά τα ξινά εσπεριδοειδή περιέχουν δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά, τη ναριγκενίνη και την ναριγκίνη, τα οποία προστατεύουν το συκώτι με δύο τρόπους: μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα. Αν και η ευεργετική δράση αυτών των συστατικών είναι εξακριβωμένη, δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του ίδιου του φρούτου ή του χυμού του έχει έντονα θετική επίδραση στο ήπαρ. Ωστόσο, δεν χάνετε κάτι αν το προσθέσετε στη διατροφή σας!
Ελαιόλαδο
Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο πολύτιμο έλαιο κάνει καλό στην καρδιά, τον μεταβολισμό, αλλά και στο συκώτι μας. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό για να βελτιώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο ήπαρ, αλλά και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους.
Χυμός παντζαριού
Αποτελεί εξαιρετική πηγή των βεταλαΐνων, μιας μορφής αντιοξειδωτικών που ενδέχεται να ενισχύουν την καρδιακή υγεία και να μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και τις φλεγμονές. Αν και μέχρι στιγμές οι έρευνες που συνδέουν τον συγκεκριμένο χυμό με την υγεία του ήπατος έχουν γίνει σε ζώα, σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί η ευεργετική του δράση στη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, η προσθήκη του στη διατροφή σας είναι βέβαιο πως θα σας ωφελήσει.
Λιπαρά ψάρια
Είναι γνωστό πως τα ωμέγα – 3 καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν ακόμη και αντιγηραντικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, παράλληλα οχυρώνουν και την υγεία του συκωτιού μας, καθώς αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, κρατούν τα ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από την τακτική κατανάλωση αυτών των πολύτιμων λιπαρών, έχει σημασία και η αναλογία τους προς τα ωμέγα – 6 λιπαρά που βρίσκουν τον δρόμο τους για το σώμα μας. Φαίνεται πως όταν τα ωμέγα – 6 λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε πολλά φυτικά έλαια, ξεπερνούν κατά πολύ τα ωμέγα – 3, ο κίνδυνος για ασθένειες του ήπατος αυξάνεται σημαντικά.