Το πρώτο πράγμα που αλλάζει σε κάποιον που έχει υψηλό ουρικό οξύ είναι η διατροφή. Δεδομένου ότι αν η κατάσταση αφεθεί, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην υγεία (π.χ. ουρική αρθρίτιδα), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια φαγητά να αποφεύγουμε και ποια να προτιμούμε.
Η βασική διατροφική συμβουλή για όσους έχουν υψηλό ουρικό οξύ είναι να αποφεύγουν τις τροφές που αποτελούν σημαντική πηγή πουρινών και να προτιμούν όσες τις περιέχουν σε μηδαμινές ή σχετικά μικρές ποσότητες.
Έτσι καλό θα ήταν να αποφύγετε τα παρακάτω:
1. Εντόσθια ζώων, όπως το συκώτι, τα νεφρά, το μυαλό, τα γλυκάδια, η καρδιά.
2. Λιπαρά κόκκινα κρέατα & κυνήγι. Αποφύγετε επιλογές όπως το αρνί και το κατσίκι, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι το κυνήγι (π.χ. πέρδικα, φασιανός, λαγός, κουνέλι, πάπια, χήνα) ήταν ένας από τους λόγους που το ουρικό οξύ θεωρούνταν στον Μεσαίωνα “η ασθένεια των πλουσίων”!
3. Ζωμός κρέατος και παράγωγα κρέατος (π.χ. Αλλαντικά και κυρίως γαλοπούλα, λουκάνικα κ.ά). Προτιμήστε το άπαχο κρέας και ιδανικά βράστε το, αλλά μην καταναλώσετε το ζωμό, μιας και είναι πηγή πουρινών.
4. Θαλασσινά & ορισμένα λιπαρά ψάρια. Περιορίστε τα θαλασσινά και κυρίως τις γαρίδες, τις καραβίδες, το καβούρι, τα μύδια και τα χτένια, καθώς και ψάρια όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι αντζούγιες, ο σολωμός, ο τόνος, η τσιπούρα.
5. Αυγοτάραχο και χαβιάρι. Δεν λείπουν από τη λίστα και τα παρασκευάσματα από αυγά ψαριών.
6. Αλκοολούχα ποτά. Ο λόγος είναι ότι αφυδατώνουν τον οργανισμό και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Περισσότερη προσοχή από όλα όμως απαιτεί η μπύρα, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή πουρινών!
7. Τροφές & ροφήματα πλούσια σε φρουκτόζη & πρόσθετα σάκχαρα. Τέτοια είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (high fructose corn syrup), αναψυκτικά με φρουκτόζη, συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, κομπόστες, μαρμελάδες, σιρόπι αγαύης, μέλι. Συχνά τα εντοπίζουμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ του εμπορίου.
8. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες π.χ. λευκό ψωμί, αρτοσκευάσματα, κέικ. Γενικά, όσο πιο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα (κοινώς το ζάχαρο), τόσο χειρότερο είναι για τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
9. «Βαριά γεύματα & σάλτσες». Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα τηγανητά φαγητά και τα λιπαρά κρέατα με βαριές σάλτσες, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία με διάφορους τρόπους (π.χ. αύξηση τιμών ουρικού, πυροδότηση φλεγμονής κ.ά.).
10. Μαγιά και προϊόντα μαγιάς.
Σχετικά με την κατανάλωση κρέατος, χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα και την ποσότητα, όχι όμως να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
Αναφορικά με τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα) που περιέχουν σε αξιοσημείωτη ποσότητα πουρίνες (π.χ. σπαράγγια, κουνουπίδι, σπανάκι, φασόλια, αρακάς, μανιτάρια, πίτουρο βρώμης), οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως είναι προτιμότερο να μην αποκοπούν από τη διατροφή καθώς περιέχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία. Συστήνεται, φυσικά, να μην υπερκαταναλώνονται!