12 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 1 στις 3 περιπτώσεις να είναι προληπτές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι που να εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ακολουθώντας ορισμένες πρακτικές.

Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει διάφορες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απλές και κοινές. Φροντίστε να εφαρμόσετε όσες περισσότερες από αυτές μπορείτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.

12 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

  1. Μειώστε το σωματικό βάρος
  2. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας
  3. Φοράτε αντηλιακό
  4. Τρώτε περισσότερα λαχανικά
  5. Μην βασίζεστε στα συμπληρώματα
  6. Μειώστε τη ζάχαρη
  7. Εμβολιαστείτε για τον HPV
  8. Σηκωθείτε από τον καναπέ
  9. Σταματήστε το κάπνισμα
  10. Περιορίστε το αλκοόλ
  11. Κάνετε το εμβόλια της ηπατίτιδας Β
  12. Κάντε τακτικά εξετάσεις

1. Μειώστε το σωματικό σας βάρος

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων στις δυτικές χώρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι -και αυτά τα περιττά κιλά αυξάνουν τις πιθανότητες για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των νεφρών και του θυρεοειδούς αδένα.

Με λιγότερους ανθρώπους να καπνίζουν πλέον, η παχυσαρκία μπορεί να ξεπεράσει το κάπνισμα ως την κορυφαία αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Εάν κάθε ενήλικας μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος (ένα μέτρο του σωματικού λίπους) κατά 1%, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νέων περιπτώσεων έως και 100.000.

2. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας

Μαζί με αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα, το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά όχι περισσότερες από 510 γραμμάρια την εβδομάδα.

3. Φοράτε αντηλιακό

Οι επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα από ένα ηλιακό έγκαυμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, το πιο κοινό είδος καρκίνου στις ΗΠΑ και οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο έχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμες εάν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, αλλά μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή εάν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Το αντηλιακό με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή παραπάνω μπορεί να βοηθήσει στην προστασία.

4. Τρώτε περισσότερα λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας σειράς καρκίνων στο στόμα, το λαιμό, τον τράχηλο και τον οισοφάγο. Αυτές οι τροφές έχουν στοιχεία που βοηθούν τα κύτταρα να αποτρέψουν τη βλάβη που αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 1/2 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

5. Μην βασίζεστε σε συμπληρώματα

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερη επιλογή από τα συμπληρώματα διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Τα συμπληρώματα δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τα ολόκληρα τρόφιμα και μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία άλλων θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθούν σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά μην ποντάρετε σε αυτά για την πρόληψη του καρκίνου.

6. Μειώστε τη ζάχαρη

Τα τρόφιμα ή τα ποτά με πολλή ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο. Εάν τα καταναλώνετε συχνά, είναι πιο πιθανό να λάβετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε σε μια μέρα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αυξήσετε το βάρος σας -και πιθανώς να αυξήσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Δεν χρειάζεται να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά προσέξτε τα τόφιμα με πρόσθετα γλυκαντικά.

7. Εμβολιαστείτε για τον HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συχνά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του σεξ. Μπορεί να επιβιώσει στο σώμα για χρόνια χωρίς καν να το παρατηρήσετε. Είναι η αιτία όλων σχεδόν των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, του στόματος και του λαιμού.

Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μεταξύ 9 και 26 ετών και τα αγόρια από 9 έως 21 ετών. Η χρήση προφυλακτικών μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από HPV.

8. Σηκωθείτε από τον καναπέ

Τα άτομα που ασκούνται είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή της μήτρας. Όταν κινείστε, το σώμα σας χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, αφομοιώνει τα τρόφιμα πιο γρήγορα και αποτρέπει τη συσσώρευση ορισμένων ορμονών που συνδέονται με τον καρκίνο. Το να είστε ενεργοί μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη.

9. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί διάφορα είδη καρκίνου, καθώς και καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Αν και το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν τακτικά έχει μειωθεί από περισσότερο από 40% τη δεκαετία του 1960 σε περίπου 15%, το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η Νο1 αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

10. Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος -του στομάχου, του ήπατος και του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων- καθώς και για καρκίνο του μαστού και του λαιμού. Μπορεί να βλάψει τους ιστούς του σώματος, να βλάψει το συκώτι και να αναμιχθεί με άλλες χημικές ουσίες για να βλάψει τα κύτταρα. Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες πρέπει να το περιορίζουν σε ένα.

11. Κάντε το εμβόλιο ηπατίτιδας Β

Τα άτομα που έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη. Και όσοι έχουν χρόνια ηπατικά προβλήματα, αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους ή μοιράζονται βελόνες για χρήση ναρκωτικών έχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από ηπατίτιδα Β. Αλλά ένα εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό εάν νομίζετε ότι διατρέχετε κίνδυνο.

12. Κάντε τακτικά εξετάσεις

Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης. Μια ποικιλία εξετάσεων μπορεί να ελέγξει για διαφορετικούς τύπους, όπως μαστό, έντερο, προστάτη ή δέρμα. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες από αυτές τις εξετάσεις πρέπει να κάνετε και πότε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::