Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το σώμα σας είναι όξινο ή όχι; Αν όχι, ήρθε η ώρα να το κάνετε, γιατί όταν ένας οργανισμός έχει όξινο PH (πεχά) κατ’ουσίαν αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για εκδήλωση ασθενειών, ανάπτυξη βακτηριδίων, ιώσεων και μυκητιάσεων, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου.
Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του ph στο σώμα και γίνεται το περιβάλλον όξινο, το σώμα “καταληστεύει” τα αποθέματα μετάλλων από βασικά ζωτικά όργανα και τα οστά ώστε να ουδετεροποιήσει το ph και να αποβάλλει τα οξέα από το σώμα.
Τα αποθέματα λοιπόν του σώματος σε ασβέστιο, κάλιο μαγνήσιο και νάτριο πολύ συχνά φτάνουν σε επικίνδυνα χαμηλά όρια και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Μη κακή διατροφή που ακολουθείται για χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε οξέωση μια κατάσταση / προστάδιο πολλών χρόνιων ασθενειών και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε τροφές που έχουν όξινη αντίδραση στο σώμα μας, όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ζάχαρη και αλεύρι. Καθώς ο μεταβολισμός αυτών των τροφών δημιουργεί συνεχώς όξινα υποπαράγωγα, το σώμα διαρκώς χρειάζεται να ουδετεροποιήσει τα οξέα και να τα αποβάλλει με κάποιο τρόπο.
Ψάχνει λοιπόν διαρκώς για “αλκαλικά αντίβαρα”, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσα από τα αποθέματα του ίδιου του οργανισμού.
Μακροχρόνια το όξινο περιβάλλον στο σώμα μπορεί να προκαλέσει:
- χαμηλό ανοσοποιητικό (αρρωσταίνετε με το παραμικρό)
- ευαισθησία στα ούλα / τρύπες στα δόντια
- ισχιαλγία, λουμπάγκο και αυχενικό σύνδρομο
- μυκητιάσεις σε διάφορα σημεία του σώματος
- προβλήματα στο αναπνευστικό, βήχα, λαχάνιασμα
- χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χρόνια κόπωση, εξάντληση και υπνηλία
- ζημιά στο καρδιαγγειακό συμπεριλαμβανομένου φραγή των αρτηριών και μείωση του οξυγόνου
- προβλήματα στην καρδιά, αρρυθμίες ή ταχυκαρδίες
- αύξηση βάρους, διαβήτης και παχυσαρκία
- λοιμώξεις στα νεφρά και κυστίτιδες
- πρόωρη γήρανση
- οξειδωτικό στρες / βλάβες κυτταρικών μεμβρανών από ελεύθερες ρίζες
- ναυτία, διάρροια και εμετός
- οστεοπόρωση, εύθραυστα κόκαλα, κατάγματα
- πονοκεφάλους, θολούρα και υπνηλία
- πόνος στις αρθρώσεις, στους μύες και συσσώρευση γαλακτικού οξέος
- αλλεργίες, ακμή και σπυράκια (αρκετές φορές ακόμη και μολυσματική)
Το σώμα δεν ρυθμίζει το PH αυτόματα από μόνο του;
Ναι, αλλά με κάποιο τίμημα! Το φυσιολογικό PH των ιστών και των υγρών του σώματος, εκτός από αυτό του στομάχου είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες αλκαλικό.
Πέραν του αίματος, το PH όλων των υπολοίπων συστημάτων παρουσιάζει αρκετές διακυμάνσεις με δυνατότητα προσαρμογής ώστε να διατηρηθεί το PH του αίματος στο στενό εύρος του 7,35 εώς 7,45.
Για παράδειγμα εάν το σύστημα γίνει όξινο, το αίμα θα τραβήξει αλκαλικά στοιχεία από το πεπτικό / ενζυμικό περιβάλλον του λεπτού εντέρου. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα “λιγότερο” ιδανικό περιβάλλον για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό.
Έτσι λοιπόν, ενώ το σώμα σταθεροποιεί το PH του, δημιουργούνται ανισορροπίες στα επιμέρους συστήματα του οργανισμού.
Ανακαλύψτε το PH σας!
Ο τρόπος μέτρησης παίζει σημαντικό ρόλο καθώς μπορεί κάποιος να πάρει μια συγκεκριμένη τιμή. Τα τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ούρων ή σάλιου. Μια υγιής μέτρηση θεωρείται από το 6.75 εώς και το 7.25. Το ιδανικό PH είναι το 7.36
Το ίδιο το σώμα έχει τα όριά του!
Το ίδιο το σώμα έχει μηχανισμούς που μπορεί να διορθώσει ως ένα βαθμό την ανισορροπία του PH. Έτσι λοιπόν η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο. Πολλές είναι οι ασθένειες που προκαλούνται από την προσπάθεια του σώματος να εξισορροπήσει το PH του αίματος.
Σε γενικές γραμμές εάν η διατροφή σας περιέχει πολύ κρέας (πάνω από 2 φορές την εβδομάδα), δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη και αλεύρι το πιο πιθανό είναι το σώμα σας να είναι όξινο.
Εάν τρώτε κατά κύριο λόγο αλκαλικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και φύκια το σώμα σας μπορεί να περάσει στο αλκαλικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση η λεπτή ισορροπία του 7,35 – 7,45 πρέπει να αποτελεί στόχο για μια καλή υγεία.
Πως αντιδρά το σώμα μας σε διαφορετικά φαγητά;
Κάθε μεταβολισμός είναι διαφορετικός. Κάποιοι μπορεί να έχουν μια κακή διατροφή και παρ’ όλα αυτά το σώμα τους να έχει αντοχές. Ως ένα σημείο βέβαια και ως μια ηλικία.
Μια παρέα άμα φάει τα ίδια πράγματα σε ένα εστιατόριο θα έχουν εντελώς διαφορετική αντίδραση και χώνεψη! Κάποιοι θα βαρυστομαχιάσουν, κάποιοι θα αισθανθούν δυσφορία ενώ κάποιοι απλά θα πουν: χόρτασα! Ένα κακό γεύμα δε σου χαλάει την υγεία από την Παρασκευή στο Σάββατο.
Η κακή διατροφή όμως δυστυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα (3 εώς 6 μήνες) θα δείξει τα πρώτα σημάδια της στο σώμα:
- έντονη κυτταρίτιδα
- κακή ποιότητα δέρματος
- δυσάρεστη οσμή σώματος και δυσάρεστη αναπνοή
- μεγάλη διαφορά στην αντοχή και στα επίπεδα ενέργειας
Όσον αφορά τις βλάβες στα επιμέρους ζωτικά όργανα, το όξινο lifestyle είναι… ύπουλο. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα όταν είναι ήδη αργά. Σα να μη φτάνει αυτό, ποτέ δεν εμφανίζεται μόνο ένα πρόβλημα (πχ αρθρίτιδα). Συνήθως εμφανίζονται μια σειρά από θέματα υγείας, ανάλογα και την ηλικία βέβαια.
Πως μπορείτε να βελτιώσετε την αλκαλικότητά σας;
- Μετρήστε το PH σας σε τακτική βάση.
- Να πίνετε άφθονο νερό (κατά προτίμηση αλκαλικό νερό!)
- Βγάλτε από τη διατροφή σας τα όξινα φαγητά.
- Αντικαταστήστε το μεσημεριανό σας με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
- Χρησιμοποιήστε τα μαρουλόφυλλα για wraps και αποφύγετε τα πιτοειδή.
- Αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Ελαττώστε στο ελάχιστο τα αναψυκτικά τύπου κόλα (PH ~2,5!!!), τον καφέ, τη ζάχαρη και το αλεύρι.
- Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά σας προϊόντα με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.
- Προσθέστε χυμούς λαχανικών στη διατροφή σας.