Σύμφωνα με μια νέα εκτενή βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών που ασκούνται τακτικά όχι μόνο διατηρούν καλή φυσική κατάσταση, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη για διάφορες ασθένειες.
Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση της δρ. Ελεάνορ Γουότς από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και δημοσιευμένη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσε δεδομένα από 81.717 ενήλικες ηλικίας 42 έως 78 ετών. Η έρευνα συσχέτισε την ποσότητα σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας για πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιπλοκές του διαβήτη, θρόισμα, σιδηροπενική αναιμία, πολύποδες εντέρου, σοβαρές ουρολοιμώξεις και άλλες παθήσεις.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωναν – ανάλογα με το πρόβλημα υγείας – τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα στην επόμενη επταετία. Μεγάλη ήταν επίσης η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και της παθήσεις της χοληδόχου κύστης.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή», ανέφερε η δρ Γουότς.
Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης. Το βασικό μήνυμα και της νέας μελέτης είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».