Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό μας και σύμφωνα με μελέτες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως επιβεβαιώνει σχετική αναφορά του οργανισμού για την πρόληψη του καρκίνου «World Cancer Research Fund International», η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου.
Παράλληλα, τροφές όπως οι ξηροί καρποί επίσης περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών και φυτικής πρωτεΐνης. Τέλος, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, θεωρείται επίσης ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Δείτε παρακάτω 3 παραδείγματα:
- Βρώμη: Δοκιμάστε 40 γρ. βρώμης ολικής άλεσης με 300 ml γάλα της αρεσκείας σας (αγελαδινό, σόγιας, αμυγδάλου κ.τ.λ.), μαζί με μια χούφτα μούρα (π.χ.: φράουλες, μπλούμπερις), μια κουταλιά της σούπας ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα ή καρίδια) και μια κουταλιά της σούπας σπόρους (π.χ.: σπόρους τσία, κολοκυθόσπορο κ.τ.λ.). Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κανέλα για έξτρα γεύση.
- Γιαούρτι: Επιλέξτε στραγγιστό γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και όχι γιαούρτια με γεύσεις, καθώς τείνουν να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά, τα οποία επίσης προωθούν το καλό μικροβίωμα του εντέρου. Προσθέστε 1 κομμένη μπανάνα/μήλο ή όποιο άλλο φρούτο προτιμάτε, μαζί με μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών ή/και σπόρων.
- Τοστ: Σε αντίθεση με το κλασικό τοστ, που περιέχει ζαμπόν ή γαλοπούλα (επεξεργασμένο δηλαδή κρέας που ανήκει στο group 1 των καρκινογόνων ουσιών σύμφωνα με τον ΠΟΥ), προτιμήστε μία ή δύο φέτες ψημένο ψωμί ολικής άλεσης, με μισό κεσεδάκι τυρί κότατζ ή 30 γρ. χαλούμι και μια ομελέτα 1 – 2 αυγών με λαχανικά (π.χ.: ντοματίνια, μανιτάρια, φρέσκο σπανάκι). Εάν θέλετε προσθέστε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω ή ένα αβοκάντο, για μια έξτρα δόση καλών λιπαρών.