3 στρατηγικές για να νικήσεις την αίσθηση της ανεπάρκειας

Οι λέξεις έχουν τεράστια επιρροή. Σκέψου πόση δύναμη μπορεί να έχει η φράση: «Δεν είμαι αρκετός/ή». Τώρα, αφαιρέστε το “δεν” και πες στον εαυτό σου: «Είμαι αρκετός/ή». Μια μόνο λέξη μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το νόημα και η παράλειψη αυτού του “δεν” μπορεί να μεταμορφώσει τη διάθεσή σου και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές από έναν ψυχολόγο που μπορούν να βοηθήσουν όταν οι σκέψεις μας δημιουργούν αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας. Σπάνια σκεφτόμαστε ότι έχουμε τη δυνατότητα να μεταβάλουμε τη διάθεσή μας. Αν σκεφτείτε πως αντιστρέφοντας το μήνυμα που μας προκαλεί αυτό το συναίσθημα, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας. Παραδεχόμενοι τις αδυναμίες μας, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Φυσικά, αυτό απαιτεί χρόνο. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω τρεις στρατηγικές, θα μπορέσετε να το πετύχετε.

1.Πάρτε την απόφαση

Ως άτομα έχουμε απίστευτη δύναμη να αποφασίσουμε τι είμαστε και ότι είμαστε αρκετοί. Εσύ, είσαι το άτομο που κρατάει τα κλειδιά της αυτοαξίας σου, η οποία «κυβερνά» όσα κάνεις. Για να καταφέρεις να νιώθεις ότι είσαι αρκετός πρέπει πρώτα να το πιστέψεις. Αν δεν το κάνεις εσύ, κανείς δεν μπορεί να το κάνει για σένα. Γράψε το και πες το στον εαυτό σου. Όταν κάνεις την επιλογή, παίρνεις μια απόφαση και παίρνεις πίσω την δύναμή σου. Όταν κρατάς αυτό το κλειδί πολλές φορές ξεχνάς να το χρησιμοποιήσεις. Έτσι, θύμισέ το στον εαυτό σου ότι όταν νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός.

Ωστόσο, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι η τελειότητα είναι ένα προσωπείο που μας κρατά πίσω. Πρέπει να πιστέψεις, πραγματικά να πιστέψεις ότι είσαι αρκετός, αυτό θα σου επιτρέψει να αφήσεις πίσω σου την αναζήτηση της τελειότητας.

2.Δώσε έμφαση σε αυτά που πετυχαίνεις

Πόσο συχνά ξεχνάμε κάτι καλό που κάναμε. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να δεχτεί επιβράβευση από τους άλλους και νιώθεις ότι το αξίζεις; Η συχνότητα με την οποία δίνεις χώρο στον εαυτό σου να δεχτεί επιβράβευση δεν είναι η ίδια με εκείνη που κρίνεις άσχημα τον εαυτό σου για κάτι που έκανες λάθος. Το αναγνωρίζεις ότι αξίζεις να επιβραβεύεις τον εαυτό σου περισσότερο;

3. Επαναπροσδιόρισε την έννοια της τελειότητας

Συνήθως κρίνουμε τον εαυτό μας με βάση τις επιδόσεις μας. Είτε αυτό πρόκειται για ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, το σχολείο ή τη δουλειά ή και τις σχέσεις μας. Όταν δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε συνήθως «βαπτίζουμε» τον εαυτό μας με άσχημα κοσμητικά επίθετα επειδή δεν φτάσαμε το τέλειο, το επιθυμητό, επειδή δεν πήραμε για παράδειγμα τον βαθμό που θέλαμε. Εξετάστε ξανά τις προσδοκίες σας. Αυτός ο βαθμός στο σχολείο ήταν τόσο σημαντικός για όλη σας τη ζωή; Αυτή η δουλειά που σας ταλαιπωρεί είναι πιο σημαντική από την υγεία σας; Αυτή η σχέση που είχατε και σας στεναχώρησε αξίζει περισσότερη ενέργεια και κόπο ή σημασία έχει να είστε καλά εσείς; Απελευθερώνοντας την επιθυμία για τελειότητα, απελευθερώνεις το άγχος που συνοδεύεται από αυτή και επιτρέπεις στον εαυτό σου να παρουσιάσει τις ικανότητές του.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις στρατηγικές μπορείς να ξεπεράσεις την αίσθηση της ανεπάρκειας, της κλισέ αυτής φράσης που λέμε όλοι: « Δεν είμαι αρκετός» η οποία είναι τόσο απαίσια όσο ακούγεται. Βάλε τη φωνή αυτή στη σίγαση και καλό θα ειναι να συνειδητοποιήσεις πόσο παραπάνω σημαντικό είναι να δυναμώσεις τον εαυτό σου και του δώσεις αξία, καθώς είναι κάτι που αξίζει παραπάνω από την «άπιαστη» τελειότητα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::