Ενώ πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τρόπους για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, ερευνητές από τη Νορβηγία φαίνεται να έχουν ανακαλύψει το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Η νέα μελέτη τονίζει τρεις βασικές οδηγίες για την ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Hermundur Sigmundsson από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU), η υγεία του νευρικού συστήματος εξαρτάται από τη σωστή ισορροπία μεταξύ της γκρι και της λευκής φαιάς ουσίας. Η γκρι φαιά ουσία αποτελείται από νευρικά κύτταρα (νευρώνες) και δενδρίτες, ενώ η λευκή φαιά ουσία διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων μέσω των μυελινωμένων αξόνων, συμβάλλοντας στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα της μετάδοσης των σημάτων. Όταν η γκρι και η λευκή φαιά ουσία λειτουργούν αρμονικά, οι γνωστικές δεξιότητες, η μνήμη και η σκέψη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η νέα μελέτη προσφέρει επιπλέον στοιχεία για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εγκεφαλική μας υγεία.
Η επιστημονική ομάδα αναφέρει 101 αναφορές σε προηγούμενα άρθρα για την ενίσχυση του θεωρητικού υπόβαθρου του επιστημονικού άρθρου τους. «Τρεις είναι οι παράγοντες ξεχωρίζουν αν θέλεις να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή εξηγεί ο καθηγητής Sigmundsson.
Ο ρόλος της φυσικής άσκησης
Η κοινωνική δραστηριότητα Η αγάπη για δραστηριότητες και χόμπι Φυσική δραστηριότητα Είναι γνωστό σε όλους ότι όποιος αράζει κανείς όλη μέρα στον καναπέ δεν είναι καλό για το σώμα του αλλά όπως όλα δείχνουν η άσκηση κάνει καλό και στην εγκεφαλική λειτουργία. Ο υγιής τρόπος ζωής αναπτύσσει το κεντρικο νευρικό σύστημα και βοηθάει στην διατήρησή της υγείας του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Αυτό που προσθέτουν οι ερευνητές ωστόσο είναι ότι η συνέπεια ως την άσκηση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Για αυτό καλό είναι να ασκείται κάνεις λίγο κάθε μέρα. Έτσι, αν κάνετε μια δουλειά γραφείου και κάθεστε συνέχεια, καλό είναι να κινείστε κάθε μια ώρα για λίγα λεπτά. Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσικά πιο κοινωνικοί από τους άλλους, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι καλό είναι να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για μας γιατί ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται μέσα από τις διασυνδέσεις και τις διαδράσεις. «Οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και οι σχέσεις συνεισφέρουν σε μια σειρά από περίπλοκους βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την γήρανση του εγκεφάλου» εξηγεί ο καθηγητής Sigmundsson. Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσικά πιο κοινωνικοί από τους άλλους, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τελείως…μοναχικός. Έτσι, αν προτιμάτε μια ήσυχη νύχτα από το να πάτε σε ένα πάρτυ.
Συνέχισε να μαθαίνεις και μην παρατάς τα χόμπι σου
Έτσι όπως το ποδήλατο μας βοηθά να χτίζουμε μύες έτσι και η μάθηση και τα χόμπι μας βοηθούν να διατηρούμε ισχυρή την εγκεφαλική μας λειτουργία. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι. Καλό είναι να κάνουμε πράγματα τα οποία μας «γεμίζουν». Εξάλλου ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε κάτι καινούργιο. Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι το μυαλό μας είναι σαν μηχανή, όσο το χρησιμοποιούμε διατηρείτε, όσο το αφήνουμε στην άκρη πέφτει σε…αχρηστία.