Όσο δεν μας ενοχλεί, δεν του δίνουμε καμία σημασία. Κακώς λένε οι ειδικοί που εφιστούν την προσοχή μας στις 4 συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι και πιθανότατα δεν το γνωρίζουμε.
Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη
Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης δεν είναι βλαβερή μόνο για τα δόντια, μπορεί να βλάψει και το συκώτι μας. Το όργανο αυτό χρησιμοποιεί μια μορφή ζάχαρης, τη φρουκτόζη, για να παράξει λίπος. Η μεγάλη ποσότητα λευκής ζάχαρης και το σιρόπι καλαμποκιού (χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα) μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους και να οδηγήσουν σε νόσο του ήπατος. Κάποιες μελέτες, ανάμεσά τους δημοσίευση στο Americal Journal of Nutrition δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι για το συκώτι εξίσου επιβλαβής με το αλκοόλ, ακόμη και σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος. Τώρα έχουμε έναν ακόμη καλό λόγο να περιορίσουμε τροφές με πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά.
Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας
Ακόμη κι αν ένα συμπλήρωμα ονομάζεται “φυτικό”, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το παίρνουμε χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες παίρνουν ένα φυτικό συμπλήρωμα kava kava για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή για χαλάρωση. Έρευνα όμως το συσχετίζει με πιθανά προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο αυτό είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα και το συγκεκριμένο βότανο έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι προτού πάρουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής μιλάμε πάντα με ειδικό υγείας.
Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α από συμπληρώματα
Άλλο ένα παράδειγμα συμπληρώματος που μπορεί να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα στη συνολική μας υγεία… Το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη Α, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα. Σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό και για το ήπαρ όπως δείχνει μελέτη από το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases στις ΗΠΑ.
Προσέχουμε με την κατανάλωση ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών
Φάρμακα για τη χοληστερόλη και παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη (ή ακετομινοφαίνη) μπορεί επίσης να βλάψουν το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με μελέτη από το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases στις ΗΠΑ. Ειδικότερα για την παρακεταμόλη, μπορεί εύκολα να παίρνουμε περισσότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη καθώς είναι ένα φάρμακο που θεωρούμε “αθώο”. Επίσης, η ίδια ουσία μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σκευάσματα με ελαφρώς διαφορετική ονομασία. Καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τη δραστική ουσία του σκευάσματος που λαμβάνουμε και να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες από το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας εάν δεν είμαστε σίγουροι.