Σοκαριστική είναι η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών που διαπιστώνει πως την περίοδο 2022-2023 περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια ασθενείς προσβλήθηκαν από τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι πιο συχνές λοιμώξεις ήταν του αναπνευστικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της COVID-19) και του ουροποιητικού.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αντιπροσώπευαν το σχεδόν ένα τρίτο (το 29,3%) των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούσαν τις περισσότερες λοιμώξεις στα νοσοκομεία ήταν κατά σειράν:
Το κολοβακτηρίδιο (12,7% των κρουσμάτων)
Η κλεμπσιέλλα (11,7%)
Ο εντερόκοκκος (10%)
Ο κορωνοϊός SARS-CoV2 που προκαλεί την COVID-19 (9,5%)
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (9% των κρουσμάτων)
Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ακόμα πως την περίοδο 2022-2023 ήταν αυξημένη η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στα νοσοκομεία. Το 35,5% των νοσηλευομένων ασθενών έλαβαν τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, έναντι του 32,9% την περίοδο 2016-2017.
Σε καθημερινή βάση χορηγούνται στην ΕΕ/ΕΟΧ αντιβιοτικά σε σχεδόν 390.000 νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, όμως, είναι το γεγονός ότι μία στις τρεις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε σημαντικά αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζονται οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.
Στο τουλάχιστον 20% των περιπτώσεων οι λοιμώξεις που μεταδίδονται στους ασθενείς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τονίζει το ECDC. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με απλά και με σύνθετα μέτρα.
«Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία της Ευρώπης. Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράσεις για τον μετριασμό αυτής της απειλής», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.