5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε σχετικά με τους κιρσούς

Εκτός από αντιαισθητική – πολλές φορές – εικόνα, οι κιρσοί είναι μια φλεβική πάθηση που μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τη ζωή του ασθενούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ενδείξεις που υποδεικνύουν μια πιθανή επιδείνωση των κιρσών, ώστε να επιληφθούμε του προβλήματος εγκαίρως και να αποφύγουμε σοβαρότερες επιπλοκές.

Κατ’ αρχάς, το πρόβλημα των κιρσών όχι μόνο δεν επιλύεται από μόνο του αλλά με την πάροδο του χρόνου θα επιδεινώνεται. Επιπλέον, δεν εξαφανίζεται με φάρμακα ή αλοιφές ούτε θεραπεύεται με συντηρητικά μέσα.

Τα καλά νέα όμως είναι πως πλέον δεν χρειάζεται ούτε χειρουργική επέμβαση. Η λύση που προτείνεται από τις παγκόσμιες επιστημονικές κοινότητες είναι το ενδοφλεβικό Laser – χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, με άμεση επιστροφή στις καθημερινές

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πέντε σοβαρές ενδείξεις που θα σας οδηγήσουν ώστε να δώσετε προσοχή στους κιρσούς.

  1. Κνησμός (Φαγούρα)

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα του ποδιού σας ξεραίνεται και κοκκινίζει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεβικού εκζέματος. Το φλεβικό έκζεμα είναι μια πάθηση που προκαλεί φαγούρα και κνησμό στο δέρμα, και απαιτεί αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τρίβετε ή να ξύνετε το περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πληγές και να δημιουργήσει μόλυνση στο πόδι.

2. Ευρυαγγείες στον αστράγαλο (Φλεβεκτατική κορώνα)

Η εμφάνιση ευρυαγγειών στον αστράγαλο, γνωστή και ως φλεβεκτατική κορώνα, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι οι κιρσοί εξελίσσονται. Όταν εμφανίζεται αυτό το “δίκτυο” από μπλε μικρά αγγεία δίπλα ή κάτω από τον αστράγαλο, υποδεικνύει φλεβική ανεπάρκεια και μπορεί να απαιτεί θεραπεία.

3. Αύξηση κιρσών σε μέγεθος, αριθμό και έκταση

Μια από τις πρώτες ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε είναι η αύξηση των κιρσών σε μέγεθος, αριθμό και έκταση. Καθώς περνά ο χρόνος, οι κιρσοί μπορεί να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν περισσότερο στα πόδια, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κόπωση και δυσφορία. Εάν παρατηρήσετε μια αύξηση στο μέγεθος και τον αριθμό των κιρσών σας, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να αξιολογήσει την κατάσταση.

4. Πόνος και αίσθημα βάρους

Ένα ακόμη συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τους κιρσούς είναι ο πόνος και το αίσθημα βάρους στα πόδια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η ζέστη επιδεινώνει τα συμπτώματα. Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ιδίως όταν παραμείνετε όρθιοι για πολύ χρόνο ή όταν οι κιρσοί είναι πολύ μεγάλοι. Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, πριν το πρόβλημα επεκταθεί.

5. Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος πάνω από τους αστραγάλους

Μια άλλη σοβαρή ένδειξη που πρέπει να προσέξετε είναι η αλλαγή στο χρώματος του δέρματος πάνω από τους αστραγάλους. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα γύρω από την περιοχή της γκέτας σκουραίνει, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης. Η σκούρα απόχρωση του δέρματος μπορεί να υποδείξει την προοπτική εμφάνισης φλεβικού έλκους, μιας σοβαρής επιπλοκής των κιρσών. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις και δεν θέλετε να αφήσετε την κατάσταση να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η θρόμβωση στους κιρσούς, είναι σημαντικό να δράσετε.

Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε έναν αγγειοχειρουργό που εξειδικεύεται στις φλεβικές παθήσεις. Ο γιατρός αφού πάρει το ιστορικό, πραγματοποιήσει την απαραίτητη κλινική εξέταση και διενεργήσει triplex φλεβών με αιμοδυναμικό έλεγχο, θα είναι σε θέση να διερευνήσει με ασφάλεια το πρόβλημα και στη συνέχεια, θα προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των κιρσών.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::