Είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, αφού περιέχουν πάρα πολλά στοιχεία που ευεργετούν την υγεία. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη.
Τα καρότα τρώγονται ωμά είτε σκέτα, είτε σε σαλάτες, ως τουρσί, και φυσικά μαγειρεμένα (π.χ. στη φασολάδα και τον αρακά).
Υγεία της καρδιάς: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών. «Γνωρίζουμε ότι τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Προλαμβάνουν πολλές ασθένειες: Όπως συμβαίνει με το σπανάκι, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, συγκριτικά με τα ωμά καρότα. Αυτό επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και προστατεύει το σώμα από τις επιζήμιες επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ κ.ά.
Δεν έχουν θερμίδες: Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα καρότα είναι το ιδανικό σκαν, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες. Ένα μεσαίο καρότο σας δίνει μόλις 25 θερμίδες.
Επούλωση πληγών: Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό: βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, βοηθά επίσης στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.