5 «χρυσοί» κανόνες για να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Το κυνήγι της μακροζωίας είναι κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους. Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ψάξει κατά καιρούς για μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και κατά πολύ εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν και συνήθειες που αποδεδειγμένα μπορούν να μας προσφέρουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια ζωής.

Οι κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις κι εσύ:

Κινήσου περισσότερο

Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε μέρα στο γυμναστήριο για να κινείσαι περισσότερο. Στις Μπλε Ζώνες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο, ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η σύγχρονη ζωή προωθεί τη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κάθε τρόπο. Δεν θέλεις να πας γυμναστήριο; Κανένα πρόβλημα, κάνε λίγο ποδήλατο. Γενικά, το «κλειδί» για τη μακροζωία, είναι να ενσωματώνεις όσο μπορείς τη φυσική κίνηση στην καθημερινότητά σου. Αντί να πάρεις το αυτοκίνητο για 5 λεπτά περπάτημα, προτίμησε να κάνεις μια σύντομη βόλτα.

Περιόρισε το άγχος

Όλοι είμαστε καθημερινά υπό πίεση. Αυτή η πίεση, οδηγεί σε ένα συνεχές άγχος. Και το μυστικό για να περιοριστεί αυτό, είναι να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου μικρές «τελετουργίες» για την ανακούφιση από το στρες, όπως ακριβώς κάνουν όσοι ζουν στις Μπλε Ζώνες. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι στην Ικαρία, παίρνουν πάντα τη μεσημεριανή τους σιέστα και οι κάτοικοι της Οκινάουα αφιερώνουν χρόνο για να μιλήσουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή.

Καλλιέργησε φιλίες

Τις φιλίες πρέπει να τις φροντίζεις και να τις καλλιεργείς. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε ανάγκη τους άλλους. Έχουμε ανάγκη τη σύνδεση και την επαφή. Οι κάτοικοι του νησιού της Οκινάουα, που ανήκει στις Μπλε Ζώνες, δημιουργούν τα λεγόμενα «moais», δηλαδή μικρές ομάδες 5-8 στενών φίλων και υπόσχονται να είναι φίλοι για μια ζωή.

Δώσε προτεραιότητα στην οικογένειά σου

Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, έχουν μια δυνατή σχέση με τους αγαπημένους τους. Σε αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι είθισται να ζουν κοντά με τους ηλικιωμένους γονείς τους ή ακόμα και στο σπίτι με τα παιδιά τους, έτσι ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους γονείς και με τους παππούδες, κάτι που είναι σωματικά και ψυχικά ευεργετικό.

Ακολούθησε τον κανόνα του 80%

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τη μακροζωία. Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι ενθαρρύνουν να ακολουθούμε τον κανόνα του 80%. Ουσιαστικά, αυτός ο κανόνας θέλει να μας μυήσει στη φιλοσοφία του να σταματάμε να τρώμε πριν νιώσουμε χορτάτοι ή να τρώμε μέχρι να νιώσουμε χορτάτοι κατά 80%. Αυτή, είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος υπέρ της μακροζωίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::