Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νευρικό σας σύστημα ευθύνεται για το αν πεινάτε και το πόσο συχνά πεινάτε. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της πείνας ρυθμίζεται μέσα από ένα σημαντικό βιολογικό σήμα το οποίο εκτελείται στον οργανισμό χάρη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Πως λειτουργεί
Η ανανέωση του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι χρήσιμη. Το σύστημα της αυτόνομης νευρικότητας (ANS), αποτελείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Το SNS, ελέγχει την ανταπόκριση του οργανισμού στις απειλές, ενώ το PNS αντισταθμίζει το σώμα για να το φέρνει σε κατάσταση ηρεμίας.
Τα σώματα μας χρειάζονται να περάσουν λίγο χρόνο στη διαδικασία “ανάπαυσης και αφομοίωσης”, για να λειτουργήσει σωστά το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας μειώνεται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η γαστρεντερική περισταλτική. Έτσι γίνεται εύκολη η διαδικασία της αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών και η παραγωγή αποθεμάτων για το μέλλον.
Γιατί πεινάς συνέχεια;
Ως αποτέλεσμα του παραπάνω συστήματος, δεν θα έπρεπε να πεινάς συνέχεια. Ωστόσο, εάν έχεις αυτό το αίσθημα, τότε ίσως να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους.
Δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες και ίνες
Σε κάθε γεύμα που τρως δεν έχουν όλες οι θερμίδες την ίδια επίδραση στον κορεσμό. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός έχει ανάγκη από μακροθρεπτικά συστατικά περισσότερο όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος. Οι υδατάνθρακες είναι γνωστοί για τη γρήγορη παροχή ενέργειας. Για να διατηρηθεί όμως αυτήν η ενέργεια πρέπει να υπάρχουν πρωτεΐνες, λίπος και ίνες.
Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν αποδείξει ότι τα σνακ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγούν σε μειωμένο αίσθημα πείνας. Αυτό συμβαίνει διότι, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές στη δημιουργία κορεσμού, εξαιτίας της διάσπασης και απελευθέρωσης θρεπτικών συστατικών από αυτά τα τρόφιμα.
Δεν τρως την επαρκή ποσότητα φαγητού
Το αίσθημα της πείνας είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός έχει χάσει θερμίδες και χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Είτε μειώνεις τις θερμίδες για απώλεια βάρους, είτε για γρήγορο μεταβολισμό, είτε είσαι πολύ δραστήριος, μπορεί να νιώθεις συνεχώς ότι πεινάς από τη στιγμή που δεν διατηρούνται οι βιολογικές σου ανάγκες.
Προσοχή: Σε αυτήν την περίπτωση η πείνα, μπορεί να εκδηλωθεί και ως αδυναμία, ζάλη, κόπωση ή έλλειψη συγκέντρωσης. Ο ρόλος του διαιτολόγου εδώ είναι σημαντικός, γιατί θα ανατρέξει στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, καταλήγοντας έτσι σε ένα ολοκληρωμένο διατροφικο πρόγραμμα που θα καλύψει τις ανάγκες σου
Τρως με αποσπασμένη την προσοχή
Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν τρως μιλάς στο τηλέφωνο ή κάνεις ταυτόχρονα κάποια άλλη δουλειά ή μετακινείσαι. Αν τρως γεύματα με αυτό τον τρόπο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην ολοκληρώσεις το πιάτο σου και μετά από λίγο να νιώθεις πάλι πεινασμένος. Για αυτούς τους λόγους, αυτό έχει συνδεθεί με τις έννοιες της μειωμένης επιθυμίας για φαγητό και της συναισθηματικής πείνας.
Tip: Προσπάθησε να αφοσιωθείς στο φαγητό σου, γιατί αυτό θα βοηθήσει ώστε να νιώσεις κορεσμό.
Δεν πίνεις πολύ νερό
Πολλές φορές το αίσθημα της δίψας μπερδεύεται με αυτό της πείνας. Όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ποσότητα νερού, στρέφεται σε άλλες τροφές για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι η πείνα που νιώθεις, στην πραγματικότητα είναι δίψα. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό και δες αν η πείνα θα σου περάσει. Αν περάσει σε 15 λεπτά, τότε απλά διψούσες.
Δεν κοιμάσαι αρκετά
Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ορμονών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των αισθήσεων της πείνας. Η σύντομη διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί με τα αυξημένα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Ταυτόχρονα, μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, που είναι μια ορμόνη του κορεσμού. Έτσι, το αίσθημα της πείνας κυριαρχεί.
Tip: Η μόνη λύση εδώ, είναι να αλλάξεις την ποιότητα του ύπνου σου. Απέφυγε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο κι άφησε τα gadgets σε άλλο δωμάτιο για να μην σου αποσπάνε την προσοχή και να κοιμηθείς πιο εύκολα.
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου μπορεί να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας.
Η επιλογή των φυσικών τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες είναι το νούμερο ένα για αυτό τον έλεγχο, καθώς θα φροντίσουν να αποθηκεύσουν την ενέργεια που παίρνεις από το γεύμα σου.
Τέλος, προσπάθησε να αλλάξεις την κακή σου διάθεση. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι η κακή ψυχολογία, οδηγεί το σώμα να παράγει την σεροτονίνη, γνωστή ως την “ορμόνη της ευτυχίας”. Έτσι δημιουργείται στον οργανισμό το αίσθημα της πείνας, για να αποβάλλει την αρνητική ψυχολογία.