Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι χρόνιο ή εποχικό και ταλαιπωρεί τόσο άντρες, όσο και γυναίκες. Τα αδύναμα μαλλιά που πέφτουν και έχουν χάσει τη λάμψη τους επηρεάζουν και την ψυχολογία μας, ειδικά όταν οι επιπτώσεις στην εικόνα μας γίνονται πιο εμφανείς. Ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός για την αντιμετώπισή της είναι:
- Τα ειδικά σαμπουάν
- Οι ειδικές αγωγές και θεραπείες, όπως οι λοσιόν και οι αμπούλες
- Οι ειδικές βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να δοθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή φλεγμονή, όπως για παράδειγμα η θυλακίτιδα.
Τι είναι η τριχόπτωση;
Τριχόπτωση, με λίγα λόγια, είναι η κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται απώλεια μαλλιών, είτε έντονη είτε ήπια. Μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το κεφάλι, σε ορισμένα μόνο σημεία, σαν patches, ή στο χαρακτηριστικό σημείο στην κορυφή της κεφαλής.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε τι είναι η τριχόπτωση, λίγοι γνωρίζουν πως τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά και ενώ, κάποιες φορές είναι απόλυτα φυσιολογικά, κάποιες άλλες ίσως να οφείλονται σε γενικότερα προβλήματα υγείας.
Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε τριχόπτωση;
Οι βασικές αιτίες που οδηγούν στην τριχόπτωση είναι οι εξής:
- Γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες (όπως η ανδρογενετική αλωπεκία, που επηρεάζει και άντρες και γυναίκες).
- Ορμονικές αλλαγές, όπως η εμμηνόπαυση ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
- Φλεγμονές, όπως η θυλακίτιδα
- Φαρμακευτικές αγωγές (χημειοθεραπείες ή παρενέργειες άλλων φαρμάκων)
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Άγχος και στρες
- Κακές πρακτικές styling
- Ηλικιακοί παράγοντες, καθώς όσο μεγαλώνουμε τα μαλλιά μας αραιώνουν
Μία ακόμη συνηθισμένη αιτία είναι η εποχική τριχόπτωση, που συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τέλος, η φυσιολογική τριχόπτωση είναι ο κανονικός ρυθμός απώλειας τριχών, που υπολογίζεται χονδρικά σε 100 τρίχες την ημέρα.
Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Αρχικά, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης προτείνεται να συνοδεύεται και με αλλαγές στη διατροφή. Αν τρέφεστε ανθυγιεινά, είναι καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο, που θα βοηθήσει σίγουρα στην ενδυνάμωση των μαλλιών σας.
Έπειτα, φροντίστε να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το άγχος σας, το οποίο θα σας κάνει γενικότερο καλό. Αποφύγετε τα ακραία προϊόντα styling και τις σφιχτές κοτσίδες. Χρησιμοποιείτε ελαφρύ σαμπουάν ή ειδικό σαμπουάν με ενδυναμωτική δράση κατά τις τριχόπτωσης.
Ένας άλλος τρόπος είναι να λάβετε σε συμπληρώματα διατροφής για τριχόπτωση τις κατάλληλες βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν, αλλά μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς είναι μία διαδικασία που θέλει υπομονή περίπου 2-3 μήνες για να γίνουν εμφανείς οι αλλαγές.
Ποιες βιταμίνες είναι κατάλληλες για μαλλιά που πέφτουν
Ποιες είναι, όμως, οι κατάλληλες βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν, τις οποίες πρέπει να αναζητήσετε σε συμπληρώματα διατροφής για την τριχόπτωση, αλλά και να εντάξετε στη διατροφή σας;
- Η βιοτίνη (ή αλλιώς η βιταμίνη B7): Τη συναντάτε σε αυγά, αμύγδαλα και σπανάκι.
- Η βιταμίνη D: Τη συναντάτε σε λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και κρόκους αυγών, αλλά τη συνθέτει και ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του, όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο.
- Ο σίδηρος: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, οι φακές και το σπανάκι.
- Ο ψευδάργυρος: Θα τον βρείτε σε στρείδια, βοδινό κρέας και στον κολοκυθόσπορο.
- Η βιταμίνη E: Πλούσια σε βιταμίνη E είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και τα αβοκάντο.
Όπως τα παραπάνω δεν είναι όλα βιταμίνες, έτσι δεν αποτελούν και τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην τριχόπτωση. Υπάρχουν πολλές επιπλέον ουσίες, που συμβάλλουν δραστικά, όπως η κερατίνη, η κινίνη και το saw palmetto, και έχουν εμφανή αποτελέσματα κατά της απώλειας μαλλιών.