Στην Ελλάδα, επίσης, η τάση για διατροφή χωρίς γλουτένη κερδίζει έδαφος, με την αγορά αυτών των τροφίμων να αναπτύσσεται. Όμως, πόσο υγιεινό είναι να αποκλείουμε από τη διατροφή μας μια ουσία που είναι επιβλαβής μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή του λεπτού εντέρου, και όσοι πάσχουν από αυτήν πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Επίσης, οι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να την καταναλώνουν. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους και τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό η αποχή από αυτή την πρωτεΐνη;
Είναι καλή η διατροφή χωρίς γλουτένη;
Δεν χάνεις κιλά
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερες θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Το gluten-free δεν είναι fat free και αυτό σημαίνει πως πιθανόν δεν χάνεις κιλά αν κόψεις την γλουτένη.
Σπαταλάς περισσότερα χρήματα
Όταν δεν έχεις δυσανεξία στην γλουτένη δεν έχεις ανάγκη τα προϊόντα που δεν την περιέχουν. Παρόλα αυτά, τα gluten free προϊόντα κοστίζουν 2 με 3 φόρες περισσότερο από τα κανονικά. Αυτό συμβαίνει γιατί για να είναι κατάλληλα και ασφαλή για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη έχουν μεγαλύτερες διαδικασίες παραγωγής.
Μπορεί να αποκτήσεις κοιλόπονους
Οι φυτικές ίνες σε μεγάλο ποσοστό, είναι το πρώτο που χάνεται σε μία gluten free διατροφή. Καθημερινά οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουμε 25 γραμμάρια φυτικών ινών ενώ οι άντρες 38 γραμμάρια. Όταν φτάνουμε αυτό το στόχο η εντερική λειτουργία είναι άψογη. Διαφορετικά μπορεί να αποκτήσεις κοιλόπονους. Gluten free τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά, τα φασόλια και το ακατέργαστο ρύζι.
Θα νιώθεις κουρασμένη
Πολλές τροφές που αποκλείεις χωρίς ιατρικό λόγο από το διαιτολόγιο σου περιέχουν διάφορες βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Τα σημάδια ότι σου λείπουν βιταμίνες είναι η κούραση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών, αλλαγές στην διάθεση, ανωμαλίες περιόδου.
Τι θα συμβεί αν έχεις τροφική δυσανεξία
Αν υπάρχει ιατρικός λόγος για να μην τρως οτιδήποτε περιέχει γλουτένη τότε τα καλά νέα είναι αρκετά. Όταν καταναλώνεις μόνο τα gluten free προϊόντα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα, με λιγότερο άγχος και πιο καθαρό μυαλό. Πολλοί άνθρωποι με τη συγκεκριμένη δυσανεξία έχουν κατάθλιψη και έτσι όταν καταναλώνουν μόνο gluten free τρόφιμα, μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης.