Πέντε εύκολους τρόπους να διατηρήσουμε δυνατές και υγιείς τις αρθρώσεις μας μοιράστηκαν ειδικοί με τον Guardian και συνιστούν να τους ακολουθήσουμε όλους.
1. Χτίστε δύναμη σε όλο το σώμα
Ο Liam Goode, φυσιοθεραπευτής με έδρα το Λονδίνο, συνιστά την πραγματοποίηση μιας ποικιλίας προπονήσεων ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος, όπως το πιλάτες και η γιόγκα, για να εμπλακούν όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις αντί να καταπονούνται υπερβολικά ορισμένοι.
«Βρείτε το σημείο εκκίνησης με στόχο να ενισχυσθείτε τόσο ώστε να κινείτε τακτικά τις αρθρώσεις σας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, όπως οκλαδόν για να πλησιάσετε το κάτω μέρος του κορμού σας όσο περισσότερο μπορείτε», είπε ο Δρ. Goode.
«Σε τελική ανάλυση, αν ο χόνδρος που περιβάλλει τις αρθρώσεις δεν κινείται αρκετά, δεν θα έχει αρκετή ροή αίματος, θα στεγνώσει και θα σπάσει», συνέχισε, υποστηρίζοντας τα οφέλη μιας προπόνηση γιόγκα για άτομα στην ηλικία των 20 ετών.
2. Μετακινηθείτε κάθε 20 έως 30 λεπτά
«Ιδανικά κατά τις εργάσιμες ώρες, ειδικά αν κάθεστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προσπαθήστε να απομακρύνεστε από τον γραφείο σας κάθε 20-30 λεπτά», είπε με τη σειρά του ο οστεοπαθητικός John Mallinder.
Συμβουλεύει να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας, ακόμα κι αν είναι μόνο για περπάτημα, παρασκευή καφέ ή κουβέντα με τους συναδέλφους σας.
«Με το να διακόψουμε τη ρουτίνα μας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη στάση μας όταν καθόμαστε ξανά και να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των παρατεταμένων περιόδων σε μια στάση», σημείωσε.
Τα λεγόμενα «σνακ γυμναστικής» -περίπου ένα ή δύο λεπτά σωματικής δραστηριότητας- μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία σας.
3. Δυναμώστε τους ώμους σας
«Ο ώμος είναι εγγενώς η πιο ασταθής άρθρωση στο σώμα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μυϊκή δομή για να προσφέρει υποστήριξη και σταθερότητα», εξήγησε ο Anju Jaggi, κλινικός διευθυντής θεραπειών στο Royal National Orthopedic Hospital.
Η συχνή άσκηση των χεριών θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αρθρώσεων των ώμων, όπως και η εστίαση στη δύναμη λαβής. «Αν δουλέψετε αρκετά τη δύναμη λαβής σας, θα έχει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα για να βοηθήσετε τους ώμους σας», είπε ο Δρ. Jaggi.
Το να σφίγγετε το χέρι σας σε μια σφιχτή γροθιά και στη συνέχεια να ανοίγετε τα δάχτυλά σας μέχρι εκεί που φτάνουν περίπου 10 έως 15 φορές την ημέρα είναι μια απλή και αποτελεσματική κίνηση για να βελτιώσετε τη δύναμη λαβής σας.
4. Φορέστε κατάλληλα παπούτσια
Ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι όλοι πρέπει να φοράνε στιβαρά, πλατιά πάνινα παπούτσια για κάθε περίσταση.
«Το βέλτιστο παπούτσι είναι δομημένο και δεμένο. Αν έχετε πλατυποδία, χρειάζεστε στήριξη της καμάρας για σταθερότητα. Αν έχετε ψηλή καμάρα χρειάζεστε ένα πιο ουδέτερο παπούτσι για τρέξιμο», είπε ο Nick Cullen, ορθοπεδικός χειρουργός ποδιών και αστραγάλων.
Για όσους αγαπούν τα τακούνια, ο Δρ. Cullen συνιστά να επιλέξουν ένα πιο χαμηλό τακούνι ή πάτο για να βοηθήσει στην κατανομή της πίεσης που ασκείται στα πόδια.
5. Αν χρειαστεί, καμπουριάστε
«Δεδομένου ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, δεν υπάρχει μία μόνο οδηγία όσον αφορά τη στάση του σώματος», δήλωσε η Aoife O’Meara, μυοσκελετική φυσιοθεραπεύτρια.
Η ειδικός εξήγησε ότι το να περνάς όλη την ημέρα καθισμένος σε όρθια θέση αναγκάζει τους μύες της πλάτης και του πυρήνα σου να δουλεύουν υπερωρίες, κάτι που μπορεί τελικά να είναι επώδυνο. Για να αποφύγετε την ενόχληση, θα πρέπει να αλλάζετε τη στάση του σώματός σας κάθε 30 με 40 λεπτά όταν κάθεστε.
«Είναι ασφαλές το να καμπουριάζετε, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα προκαλέσει βλάβη εφόσον κινείστε τακτικά», καταλήγει η Δρ. O’Meara.