Υπάρχουν έξι υπερτροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια νεανική λάμψη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μακροζωία και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, επιβραδύνοντας τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Οι ειδικοί σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν ότι υγιεινά έλαια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του δέρματος και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε να γυρίσετε πίσω αυτό το ρολόι του σώματος που συνεχώς χτυπάει, προσθέτοντας αυτά τα συστατικά στα γεύματά σας χάρη στα αντιοξειδωτικά, τη χλωροφύλλη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.
6 τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση
- Φυτικά έλαια
- Λαχανικά
- Ξηροί καρποί
- Όσπρια
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
- Φρούτα
1. Φυτικά έλαια
Πρώτα είναι τα φυτικά έλαια, τα οποία περιέχουν λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά. Το λάδι καρύδας προλαμβάνει τις κηλίδες της γήρανσης και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ειδικά σκουαλένιο που ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος.
Το ελαιόλαδο βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο ενώ παράλληλα βελτιώνει την ελαστικότητα που αποτρέπει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση, ενώ τόσο το ελαιόλαδο όσο και το λάδι αβοκάντο βοηθούν στη μείωση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος για λαμπερή όψη χάρη στη βιταμίνη Α. Το φρούτο έχει περιεκτικότητα σε καροτενοειδή που εμποδίζει τις τοξίνες και τις βλάβες από τον ήλιο, προστατεύοντας ταυτόχρονα από τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με το Healthline. Οι λάτρεις της φροντίδας του δέρματος μπορούν επίσης να αποτρέψουν τις ρυτίδες και να μειώσουν την ερυθρότητα δημιουργώντας μια ενυδατική μάσκα από αυτό.
2. Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι, φυσικά, μια σημαντική βάση σε κάθε δίαιτα – αλλά είναι τα πράσινα και φυλλώδη αυτά που πρέπει να προσέξετε. Περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και C, μέταλλα, φυτικές ίνες, νιτρικά άλατα και βιοδραστικές ουσίες, που βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.
Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες A, C, E και K καθώς και αντιοξειδωτικά, ενώ το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και C που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προκαλώντας την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.
Η βιταμίνη Α βοηθά να γίνει πιο δυνατός ο προστατευτικός ιστός του δέρματος και παρέχει δυνατά μαλλιά με νεανική όψη, η βιταμίνη Κ μειώνει τη φλεγμονή στα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην παροχή κολλαγόνου.
Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνες C, K και αντιοξειδωτικά και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά να γίνει το δέρμα δυνατό και ελαστικό.
3. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λίπη. Και υπάρχουν μερικά που έχουν επιπλέον ειδικές ιδιότητες για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της γήρανσης. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχουν βιταμίνη Ε η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, επανορθώνει τους ιστούς και το βοηθά να παραμένει ενυδατωμένο ενώ προλαμβάνει τις ρυτίδες.
Τα καρύδια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες από τον ήλιο. Τα καρύδια Βραζιλίας έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο, το οποίο αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος. Οι ξηροί καρποί γενικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή, καθώς βοηθούν στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της απώλειας μυϊκού ιστού από τη γήρανση.
4. Όσπρια
Μια άλλη μεγάλη ομάδα τροφίμων είναι τα όσπρια. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Β και βοηθούν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας. Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Και τα φασόλια γενικά περιέχουν ανθοκυανίνες και ισοφλαβόνες που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις φλεγμονές.
Παραδείγματα οσπρίων είναι οι φακές και τα ρεβίθια που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συνεισφέρει σε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Οι σαπωνίνες και οι φυτοστερόλες στα όσπρια βοηθούν επίσης στην πρόληψη των ρυτίδων.
5. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προκύπτουν χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη μικροβιακή ανάπτυξη. Έχουν αντιγηραντικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινογόνες και αντιαλλεργικές ικανότητες. Το γάλα και το γιαούρτι είναι τέτοια παραδείγματα, όπως και το κρασί, το ψωμί με προζύμι, το ξινολάχανο και το κομπούχα.
Η σούπα μίσο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τα σημάδια γήρανσης, ενώ το κομπούχα περιέχει οξέα AHA, δηλαδή αμινοξέα που ενυδατώνουν το δέρμα. Οι βιταμίνες Β, C και D ενισχύουν τη σφριγηλότητα του δέρματος, ενώ τα προβιοτικά του αποκαθιστούν την ελαστικότητα.
6. Φρούτα
Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό είναι τα φρούτα. Η παπάγια είναι μια υπερτροφή που είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C, K και E. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά της που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, το φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη που έχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που βοηθούν στην αντιγήρανση.
Έπειτα, υπάρχουν τα μούρα, τα οποία είναι μια φανταστική πηγή βιταμινών Α και C. Έχουν ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, το στρες και τις βλάβες της ρύπανσης ελέγχοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, η οποία εμποδίζει την απώλεια κολλαγόνου.
Τα βατόμουρα βοηθούν επίσης στη μείωση της απώλειας όρασης και των γνωστικών προβλημάτων λόγω γήρανσης. Η κατανάλωση των φρούτων βοηθά επίσης το σώμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.