7 αιτίες που δεν πάει στο μυαλό σας γιατί ότι πονάει η πλάτη σας

Η πλάτη είναι ένα σύνθετο σύστημα μυών, οστών, τενόντων και συνδέσμων που εξασφαλίζουν τη στήριξη και την αποτελεσματική και ομαλή κίνηση του σώματος. Λόγω της σύνθετης δομής της πλάτης, ο πόνος σε αυτό το σημείο του σώματος μπορεί να οφείλεται σε μία πληθώρα παραγόντων.
Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι πάντα ίδιος, αλλά εμφανίζεται με διάφορετική αίσθηση και ένταση. Πολλοί παθόντες αναφέρουν διάφορα συμπτώματα, όπως είναι το σφίξιμο, αίσθηση τσιμπήματος ή δυνατούς μικρής διάρκειας πόνους, που περιγράφονται ως σουβλιές. Ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη στάση του σώματος.

Οι συχνότερες αιτίες πόνου στην πλάτη είναι οι τραυματισμού, η ηλικία, η απώλεια μυϊκού ιστού, η καταπόνηση, η κακή στάση σώματος και διάφορες άλλες παθήσεις. Υπάρχουν όμως και λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάει η πλάτη κάποιου, που ίσως δε φαντάζεται.

Παρακάτω αναφέρονται 7 «παράξενες»αιτίες πόνου στην πλάτη

Υπερβολικό Άγχος

Το άγχος συχνά έχει σαν επίπτωση να σφίγγονται οι μυς και να δημιουργούνται κόμποι στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα. Φυσικά, η παραπάνω εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο.

Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε ζητήματα με το στρες στην καθημερινότητά σας και παράλληλα παρατηρείτε ότι πονάει η πλάτη σας, τότε ίσως πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στην ανακούφιση από το στρες. Εντάξτε στην ημέρα σας λίγο χρόνο για να ηρεμείτε και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακουφιστείτε από το άγχος, να αντλήσετε χαρά και να ενδυναμώσετε τον κορμό σας.

Κακή στάση του σώματος

κακή στάση σώματος είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας και οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή και την πολύωρη ενασχόληση με τις συσκευές τεχνολογίας, όπως είναι τα κινητά, τα τάμπλετ και οι υπολογιστές. Όταν δεν κάθεται κανείς σωστά, είναι για πολλή ώρα σκυμμένος ή δεν κοιμάται όπως πρέπει, η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν διάφοροι πόνοι στην πλάτη.

Γεννήσατε πρόσφατα

Πολλές μαμάδες ήδη από την περίοδο της κύησης ξεκινούν να πονούν στην περιοχή της πλάτης χαμηλά. Αυτός ο πόνος προκύπτει από το βάρος και την πίεση που ασκήθηκε στο σώμα. Επίσης, μπορεί να επιβαρύνεται από τη ρουτίνα φροντίδας του μωρού, που περιλαμβάνει άρση διάφορων βαρών, σκύψιμο και άλλες επιβαρυντικές συνήθειες.

Αδύναμοι Μυς

Δεν είναι σπάνιο, ο πόνος στην πλάτη να οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία. Οι μυς υποστηρίζουν το σώμα και προστατεύουν τα όργανα. Όταν οι μυς μας, λοιπόν, είναι αδύναμοι και άτονοι μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες καταστάσεις που προκαλούν πόνο.

Διόγκωση ή ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ενδιάμεσα στους σπονδύλους και είναι υπεύθυνοι για να απορροφούν τους κραδασμούς. Λόγω διάφορων παραγόντων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να υποστούν ρήξη ή διόγκωση. Μερικοί τέτοιοι παράγοντες είναι, φυσικά, η γήρανση, η κακή στάση σώματος, οι έντονες και απότομες κινήσεις. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό, η πλάτη «διαμαρτύρεται».

Σοβαρές παθήσεις

Κάποιες φορές, ο πόνος στην πλάτη προκύπτει εξ αντανακλάσεως λόγω μίας άλλης πάθησης. Συνήθως, ασθένειες που προκαλούν πόνο στην πλάτη είναι η παγκρεατίτιδα, ο καρκίνος και η οστεομυελίτιδα. Για αυτό, όταν ο πόνος στο σημείο δεν υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα περίπου, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Πως να ανακουφιστώ από το πόνο της μέσης;

Αν και ο πόνος στην πλάτη υποχωρεί τις περισσότερες φορές με ξεκούραση και απλές πρακτικές στο σπίτι, αυτός μπορεί να επιμείνει. Μπορεί όμως μερικές φορές να χρειαστεί φαρμακευτική ή ιατρική φροντίδα.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του πόνου είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ιβουπροφαίνη. Ένας άλλος συμπληρωματικός τρόπος θεραπείας είναι φυσικά η θερμοφόρα, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Αν η περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν είναι απίθανο ο γιατρός να χορηγήσει κορτιζόνη.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε για ένα διάστημα την έντονη δραστηριότητα και να μεριμνάτε για την ξεκούρασή σας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε κλινήρης. Μία ήπια άσκηση όπως είναι διατάσεις είναι σημαντική για να μην ατροφήσουν οι μυς και επιδεινωθεί ο πόνος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::