7 αποτελεσματικές λύσεις για να σταματήσετε τη διάρροια

Είναι ίσως από τα πιο άβολα και ενοχλητικά συμπτώματα. Η διάρροια εκτός των άλλων πολλές φορές προκαλεί και πόνο. Έτσι, ψάχνουμε για τρόπους αντιμετώπισης που θα λειτουργήσουν άμεσα και θα μας απαλλάξουν.

Η διάρροια είναι μία πάθηση ή ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, η οποία χαρακτηρίζεται από τακτικές κενώσεις με υδαρή και χωρίς σχήμα κόπρανα. Τις περισσότερες φορές, δεν αποτελεί μία ανησυχητική κατάσταση, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο θα μας συμβεί. Η διάρκειά της είναι δύο ή τρεις ημέρες και η αντιμετώπισή της επιτυγχάνεται με «στεγνή» διατροφή.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια δεν είναι μία σοβαρή κατάσταση, ωστόσο κάποιες φορές ενδεχομένως χρειαστεί ιατρική περίθαλψη. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί μαζί με τη διάρροια, ο οργανισμός μας να απορρίψει μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών. Όταν αυτό συμβαίνει σε ηλικιωμένους ή βαριά ασθενείς, η κατάσταση μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Τέλος, αν η διάρροια διαρκεί για εβδομάδες ή συνοδεύεται από αίμα, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάρροιας;

Η διάρροια μπορεί να είναι πιο ήπια αλλά και πιο σοβαρή. Έτσι, χωρίζονται και τα συμπτώματα ανάλογα με την έντασή της.

Συμπτώματα μίας ήπιας διάρροιας μπορεί να είναι εκτός από τα λεπτά, χαλαρά και υδαρή κόπρανα, η επιτακτική ανάγκη για κένωση και οι έντονες κράμπες στην κοιλιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως είναι η ναυτία και ο εμετός.

Μία πιο σοβαρή εκδοχή της διάρροιας μπορεί να εκδηλωθεί με αίμα, βλέννα ή τρόφιμα που δεν έχουν χωνεφτεί στα τρόφιμα, ο πυρετός και ο αφόρητος πόνος.

Τι προκαλεί διάρροια;

Η διάρροια τις περισσότερες φορές αποτελεί την εκδήλωση από τη μόλυνση από ιό που επηρεάζει το έντερο. Αυτή η μόλυνση διαρκεί περίπου δύο ή τρεις ημέρες. Παρόλα αυτά, η διάρροια μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως είναι οι εξής:

 • Μόλυνση από βακτήρια
 • Λοιμώξεις από διάφορους μικροοργανισμούς
 • Κατανάλωση τροφών που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
 • Αλλεργίεε σε τροφές που καταναλώθηκαν
 • Λήψη φαρμάκων
 • Ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες
 • Δυσαπορρόφηση ορισμένων συστατικών κάποιων τροφών
 • Δυσκοιλιότητα
 • Άλλες παθήσεις, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει άμεσα η διάρροια

Η διάρροια είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, η οποία όμως υποχωρεί από μόνη της τις περισσότερες φορές, όσο ο οργανισμός αποβάλλει το μικρόβιο ή την τροφή, που προκάλεσε την δυσλειτουργία.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, προκειμένου να ανακουφιστεί από την ενοχλητική διάρροια. Αυτά είναι τα εξής:

1. Καταναλώστε υγρά

Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών τακτικά αλλά σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να αποφύγετε τη διάρροια και να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά και ηλεκτρολύτες. Εκτός από το νερό, μπορείτε να καταναλώσετε ζωμούς, ηλεκτρολύτες, τσάι και διάφορα αθλητικά ποτά.

2. Καταναλώστε τρόφιμα με φυτικές ίνες

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Για αυτό μπορείτε να καταναλώνετε τρόφιμα, όπως είναι το ρύζι, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, οι ώριμες μπανάνες, τα μήλα, βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα και το ψωμί.

3. Αποφύγετε…

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, ωμά λαχανικά, μπαχαρικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως και δημητριακά. Όλα τα παραπάνω μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι με μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και φυσικά τα αναψυκτικά.

4. Όχι στο πρόχειρο φαγητό

Έτοιμες και πρόχειρες τροφές, όπως είναι το junk food, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, για αυτό πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή του ασθενούς..

5. Λοπεραμίδη

Η λοπεραμίδη αποτελεί μία δραστική ουσία που θεωρείται θεραπεία εκλογής για την ανακούφιση από την οξεία διάρροια. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, ότι αυτό το φάρμακο απλά παύει τη διάρροια και δε θεραπεύει την βασική αιτία που προκαλεί την διάρροια.

6. Ρυζόνερο

Το νερό του ρυζιού έχει φανεί ότι βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο που συμβάλει γενικότερα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Για την ακρίβεια αναστέλλει την κινητικότητα του εντέρου, ρυθμίζει τα κόπρανα και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Γι’ αυτό τόσο ο λαπάς όσο και το νερό από το βρασμό του ρυζιού λειτουργούν καταπραϋντικά για τη διάρροια.

7. Καλά βακτήρια

Πολλές φορές η διάρροια ενδέχεται να οφείλεται στην πολλαπλασιασμό και την επικράτηση των παθολογικών βακτηρίων στο έντερο. Για αυτό, η λήψη προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του γαστρεντερικού με αποτέλεσμα τη διακοπή της διάρροιας .

Οι 10 τροφές που συμβάλουν στην εξάλειψη της διάρροιας

 • Βραστό κοτόπουλο
 • Ρύζι
 • Μπανάνα
 • Φρυγανιές
 • Γιαούρτι (χωρίς πέτσα)
 • Κόλιανδρος
 • Πουρές πατάτας
 • Μήλο
 • Βρόμη και προϊόντα βρόμης
 • Κρακεράκια
Μοιραστείτε την ανάρτηση::