7 σημάδια που δείχνουν ότι το σάκχαρο δεν είναι ρυθμισμένο

Εκτός εάν έχετε διαβήτη ή κάποια άλλη σχετική ιατρική κατάσταση, είναι πιθανό να μην είχατε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο σάκχαρο και στη σημασία των επιπέδων του στο αίμα μέχρι πρόσφατα. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί παρέχουν μια ανασκόπηση των βασικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζετε για το σάκχαρο στο αίμα, καθώς και επτά σημαντικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του μπορεί να είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά.

Τι είναι ακριβώς το σάκχαρο στο αίμα;
«Το σάκχαρο στο αίμα αναφέρεται στην ποσότητα γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα μας», εξηγεί η Henrietta Norton, συνιδρύτρια του Wild Nutrition, και συνεχίζει:

«Η γλυκόζη παράγεται από τα τρόφιμα που τρώμε ή από αποθηκευμένες μορφές γλυκόζης. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία των κυττάρων και είναι πιο σημαντική για τον εγκέφαλο». Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μια υγιής παροχή του στην κυκλοφορία του αίματος.

Γιατί παίζει ρόλο το σάκχαρο στο αίμα

Τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέχουν στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για να κάνουν τις εργασίες τους.

«Αλλά όταν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και υπάρχει υπερβολική ινσουλίνη στο σώμα σε καθημερινή βάση, αυτό μπορεί να συμβάλει σε όλα τα ζητήματα, όπως «κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, εναλλαγές της διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη, μειωμένη ανοσία, φλεγμονή, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως και πολλά άλλα», λέει ο διατροφολόγος Rhian Stephenson.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται πλέον στην ινσουλίνη (την ορμόνη που καθοδηγεί τα κύτταρα να προσλαμβάνουν ζάχαρη και να τη μετατρέπουν σε ενέργεια) με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πριν, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η τακτική (και η υπερβολική) έκθεση σε σάκχαρα και υδατάνθρακες σημαίνει ότι η ινσουλίνη (και το πάγκρεας, που την εκκρίνει) πρέπει να λειτουργούν διπλά, να κουράζονται και τελικά να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Τότε είναι που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται σταθερά υψηλά, ένα ζήτημα που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στις χρόνιες νόσους. Όχι μόνο στον διαβήτη τύπου 2, αλλά και σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία και Αλτσχάιμερ. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν υγιή, ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να διασφαλιστεί ότι η ινσουλίνη παραμένει υπό έλεγχο για βέλτιστη υγεία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::