Πάμε να δούμε τους 8 μεγαλύτερους μύθους που πιστεύουμε πως είναι αλήθεια για την αρθρίτιδα.
Μύθος 1ος: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι το ίδιο
Αρθρίτιδα με απλά λόγια σημαίνει χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η πιο συνηθισμένη μορφή ωστόσο είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η νεανική αρθρίτιδα (ΝΑ).
Ενώ η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα είναι ασθένειες, η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) ΔΕΝ είναι ασθένεια. Είναι σύμπτωμα εκφύλισης των συνδέσμων.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα από μια σειρά εξωτερικών παραγόντων όπως οι τραυματισμοί, καταπόνηση από έντονη αθλητική δραστηριότητα αλλά και καθημερινή φυσική δραστηριότητα, με το πέρασμα των δεκαετιών. Όλα τα παραπάνω προκαλούν φθορά των συνδέσμων καθώς και των γύρω ιστών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αρθρίτιδα έχουν οστεοαρθρίτιδα. Μόλις το 1% πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Έτσι το πιο πιθανό είναι εάν πονάτε στις αρθρώσεις σας να μην πάσχετε από κάποια ασθένεια αλλά απλώς να βιώνετε συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικούς, μη-επεμβατικούς τρόπους και μεθόδους!
Εκτός από περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, η σωστή διατροφή, η κίνηση, η άσκηση και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν ευεργετική δράση όπως θα δούμε παρακάτω.
Μύθος 2ος: Η αρθρίτιδα είναι μια φυσιολογική διαδικασία και εξέλιξη που σχετίζεται με τα γηρατειά και αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.
Συνήθως υποφέρουν από αρθρίτιδα οι ηλικιωμένοι. Είναι εν μέρει λοιπόν δικαιολογημένο να πιστεύουν πολλοί πως η αρθρίτιδα έχει να κάνει με την ηλικία.
Στην πραγματικότητα όμως η αρθρίτιδα δεν είναι η φυσιολογική διαδικασία και εξέλιξη όσο περνάν τα χρόνια και μεγαλώνει ο άνθρωπος.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της φθοράς που σχετίζεται με τραυματισμούς και ελλιπή αποκατάσταση (μετατραυματική), καθώς και με την παρατεταμένη και χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή να μην εμφανιστεί ποτέ. Έχοντας ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τρώγοντας σωστά σε συνδυασμό με σωστή άσκηση και μεριμνώντας για την υγεία των αρθρώσεών μας μπορούν κάλλιστα να μας προφυλάξουν από την εμφάνιση αρθρίτιδας όσο μεγαλώνουμε.
Εάν για κάποιο λόγο μας παρουσιαστεί αρθρίτιδα μπορούμε να τη σταματήσουμε, να την αναστρέψουμε και να εξαφανίσουμε τα συμπτώματά της.
Μύθος 3ος: Εφόσον δεν «δείχνεις» άρρωστος δεν έχεις ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ακόμη και αν δεν έχετε ορατά τα σημάδια της ρευματοειδής αρθρίτιδας όπως οι κόκκινοι πρησμένοι σύνδεσμοι και τα παραμορφωμένα δάκτυλα των χεριών, ενδέχεται να υποφέρετε από έντονους πόνους στις αρθρώσεις, δυσφορία και εξάντληση.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια προοδευτική αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να υπάρχει χωρίς τα σημάδια να είναι έκδηλα στο σώμα μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρετε εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν έχετε άρχουσα ΡΑ είναι να συμβουλευτείτε αρχικά έναν παθολόγο και να κάνετε τις ανάλογες αιματολογικές εξετάσεις.
Μύθος 4ος: Εάν έχετε αρθρίτιδα θα πρέπει να μην κάνετε καθόλου γυμναστική
Αυτός είναι ένας μύθος που τον πιστεύουν και υποστηρίζουν κατά κόρον όσοι ήδη υποφέρουν από αρθρίτιδα και από χρόνιες φλεγμονές.
Αρκετές δεκαετίες πριν συμβούλευαν τους ασθενείς να αποφεύγουν πάσα μορφή άσκησης για να μην φθείρουν ακόμη περισσότερο τις αρθρώσεις τους. Αυτό είναι εντελώς λάθος.
Αυτό που είναι αλήθεια είναι πως ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας κάποιες ασκήσεις καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η παραπάνω τοποθέτηση σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να ακυρώσει οποιασδήποτε μορφής γυμναστική.
Η παντελής έλλειψη άσκησης θα καταστρέψει πλήρως τη φυσική κατάσταση του ατόμου που πάσχει και θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Σημειωτέων: Η καλή φυσική κατάσταση λαμβάνει υπόψιν τα παρακάτω:
- δύναμη
- αντοχή
- ταχύτητα / ευκινησία
- αντανακλαστικά
- ευλυγισία
- εκρηκτικότητα
- συναρμογή
- κιναίσθηση
Όλα τα παραπάνω βελτιώνονται ή χειροτερεύουν, ανάλογα με το αν κάνουμε ή όχι κάποιας μορφής άσκηση. Το σίγουρο είναι πως η ακινησία θα σας καταστρέψει πλήρως.
Στην πράξη, συγκεκριμένες μορφές άσκησης έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην αρθρίτιδα και μειώνουν αισθητά τα συμπτώματά της. Το National Institutes of Health (NIH) υποστηρίζει θερμά μια σειρά από ασκήσεις και προπονητικά πρωτόκολλα που διατηρούν το μυϊκό σύστημα δυνατό και τις αρθρώσεις ευλύγιστες.
Μύθος 5ος: Οι αλλαγές του καιρού δεν επηρεάζουν την αρθρίτιδα
Το National Institutes of Health πολύ σωστά επισημαίνει πως δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα κρύα και υγρά κλίματα επηρεάζουν αρνητικά την αρθρίτιδα, ή τα θερμά και ξερά κλίματα μειώνουν τα συμπτώματα ή και θεραπεύουν την αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι αλλαγές στο κλίμα εν μέρει έχουν θετική ή αρνητική επίδραση με διαφορετικούς τρόπους.
Το κρύο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία προκαλούν σύσπαση των μυών και των τενόντων καθώς και συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Πράγμα που έχει άμεση επίδραση στις αρθρώσεις και ενδέχεται να προκαλέσει πόνους εάν υπάρχει πρόβλημα.
Η ζέστη στον αντίποδα χαλαρώνει τους μύες, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος που μεταφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ανακουφίζει από μυϊκά πιασίματα, μαλακώνει τις σκληρές αρθρώσεις και ανακουφίζει από τον πόνο.
Μύθος 6ος: Η αρθρίτιδα θα οδηγήσει σε αναπηρία, δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης και κατ’ οίκον νοσηλεία.
Η συγκεκριμένη άποψη προέρχεται κατά κύριο λόγο από προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις. Η ιστορία έδειξε πως η μη έγκαιρη διάγνωση, η μη λήψη προληπτικών μέτρων, η κακή διατροφή και η λάθος αντιμετώπιση από άτομα που είχαν αρθρίτιδα οδήγησε σε υποτροπή.
Γρήγορα υπήρξε επιδείνωση των συμπτωμάτων όπως: βάδιση με περπατούρα, καθήλωση σε αναπηρικό καροτσάκι, νοσηλεία κατ οίκον και δραστική αλλαγή στην ποιότητα της καθημερινότητας.
Βλέποντας μια τέτοια εξέλιξη σε άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα, εύκολα κάποιος θεωρεί πως αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη. Η πραγματικότητα σήμερα απέχει πολύ από μια τέτοια εικόνα. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη γνώση στο θέμα και αντιστοίχως έχουμε πολύ περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας.
Με σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση στη διατροφή, με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, με θεραπείες όπως η φυσιοθεραπεία, η χειροπρακτική, ο ηλεκτροβελονισμός και άλλες μεθόδους αποκατάστασης μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της αρθρίτιδας και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα συμπτώματα. Εάν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα ο παραπάνω μύθος σε καμία περίπτωση δε θα έχει έδαφος σήμερα.
Μύθος 7ος: Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα είναι καταδικασμένοι να ζουν με πόνους
Αυτός είναι ένας τεράστιος μύθος βασισμένος σε όλους τους πάσχοντες που αντιμετωπίζουν «συμβατικά» την αρθρίτιδα χωρίς να εστιάζουν στις αιτίες που την προκαλούν τη φλεγμονή και τη δυσκαμψία.
Η αλήθεια είναι ότι συγκεκριμένοι πάσχοντες υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό επειδή δε γνωρίζουν όλα τα κομμάτια του παζλ που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.
Όπως θα δούμε και στο τέλος του άρθρου υπάρχουν πολλοί πλέον φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που θα μειώσουν αισθητά τους πόνους της αρθρίτιδας.
Μύθος 8ος: Η αρθρίτιδα δεν μπορεί να αντιστραφεί
Εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει τους λόγους που πολλοί πιστεύουν σε αυτό το μύθο. Πιστεύουν πως η αρθρίτιδα είναι μόνιμη από τη στιγμή που εμφανιστεί. Είναι όμως ψέμα. Πολλές συχνές απόψεις και πιστεύω πηγάζουν από την τωρινή Δυτική ιατρική προσέγγιση.
Η λογική βασίζεται (ως συνήθως) στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (πόνος, φλεγμονή, ερεθισμός) και όχι στον εντοπισμό και προσδιορισμό των αιτιών που προκαλούν το πρόβλημα (κακή διατροφή, λάθος lifestyle, καθιστική ζωή & ακινησία, δυσκαμψία, διατάσσεις μυών, τραυματισμοί χωρίς αποκατάσταση). Οι ασθενείς αφήνονται στην κρίση τους και κατά βούληση να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση.
Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται είναι μια «ολιστική» προσέγγιση στο θέμα, με σύστημα και με μέθοδο, πράγμα που θα οδηγήσει σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης, του μυοσκελετικού συστήματος, την αναγέννηση και αναδόμηση των ιστών και των συνδέσμων, την αύξηση της οστικής πυκνότητας, της υγείας των συνδέσμων και των μαλακών μορίων.
Με άλλα λόγια η ολιστική προσέγγιση με φυσικό τρόπο μπορεί να αναστρέψει ζημιά που πιθανόν να έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να θυμόμαστε όμως πως η καλή υγεία και η καλή φυσική κατάσταση είναι τρόπος ζωής που πρέπει να υιοθετήσουμε.
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας
Η αρθρίτιδα δεν είναι εύκολος αντίπαλος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μονόπλευρα ή μονοδιάστατα. Θέλει μια συνολική / ολιστική αντιμετώπιση με αλλαγές στη διατροφή αλλά και στις καθημερινές συνήθειες.
Το πρώτο και βασικό βήμα είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ξεκινώντας με κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής όπως:
- γιόγκα
- πιλάτες
- κολύμβηση
- περπάτημα στην άμμο ή σε χόρτο
- λειτουργική προπόνηση (functional training)
- ειδικό πρόγραμμα διατάσεων και ευλυγισίας
- βελτίωση νευρομυϊκής συναρμογής
- βελτίωση ιδιοδεκτικότητας
- ασκήσεις με φουσκωτούς δίσκους ισορροπίας (bossu ball, togu, dyna discs κλπ)
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προπονητικά πρωτόκολλα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Η επιλογή κάποιου εξειδικευμένου personal trainer ή κάποιου εξειδικευμένου studio με ανάλογη τεχνογνωσία είναι μια πολύ καλή σκέψη.
Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο: Πρέπει να βγουν από τη διατροφή όλα τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονές και δυσχεραίνουν την κατάσταση. Πρέπει να ακολουθηθεί κατά κύριο λόγο αλκαλική διατροφή με συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων. Πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν τροφές που “λιπαίνουν τις αρθρώσεις”.