Τώρα που μπήκε η άνοιξη όσοι υποφέρουν από αλλεργίες θα αρχίσουν και πάλι να αντιμετωπίζουν τα γνωστά – για εκείνους – προβλήματα. Ωστόσο, εκτός από τα χάπια υπάρχουν 8 καθημερινές τροφές που περιέχουν αντιισταμινική ουσία και βοηθούν στη μείωση των αλλεργιών.
Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές, που βρίσκεται σε πολλά φυτά και τρόφιμα. Έρευνα που έγινε το 2020 αναφέρει ότι η κερσετίνη μπορεί να έχει αντιαλλεργικές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Η κερσετίνη είναι φυσικά παρούσα σε πολλά τρόφιμα και βότανα, όπως:
- μήλα
- μούρα
- μαύρο τσάι
- μπρόκολο
- κρεμμύδια
- σταφύλια
- Ginkgo biloba
- πράσινο τσάι
Ποια άλλα οφέλη έχει η κερσετίνη
Τα πιθανά οφέλη της κερσετίνης για την υγεία:
- καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες
- μειώνει τη φλεγμονή
- μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
- μειώνει το κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων
- μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων
- μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- μειώνει την αρτηριακή πίεση
Δόση και παρενέργειες
Η κερσετίνη είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορείς να λάβεις κερσετίνη μέσω της διατροφής, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Τα κρεμμύδια είναι από τις πιο πλούσιες πηγές διαιτητικών φλαβονοειδών που παρέχουν 28,4–48,6 mg κερσετίνης / 100 γρ.
Η κερσετίνη διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής, συνήθως σε δόσεις από 500 έως 1000 mg ημερησίως. Τα συμπληρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν άλλες ουσίες, όπως βρομελίνη ή βιταμίνη C, που μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να την απορροφήσει πιο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σε κάποια άτομα. Εάν ένα άτομο λάβει πολύ υψηλές δόσεις, ειδικά μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.