Εκτός από την βελτίωση της ψυχικής υγείας το σέξ και ο οργασμός προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Παρακάτω, εξετάζουμε τις κοινές επιπτώσεις στην υγεία που κρύβει η αποχή από το σεξ, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το σώμα αλλάζει, αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της.
Είσαι πιο επιρρεπής στον πόνο
Το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο, όπως αυτού που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, πόνους στους μύες ή πονοκεφάλους.
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων στρες
Σε περιόδους αποχής από το σεξ ή όταν δεν ασχολείσαι με άλλες μορφές άσκησης, μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σου, όπως και του στρες. Επίσης, όταν δεν έχεις οργασμούς, τα επίπεδα άγχους μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη διάθεση σου. Ακριβώς όπως με τα παραδείγματα των συμπτωμάτων του άγχους και της υγείας της καρδιάς που αναφέρθηκαν παραπάνω, εάν σταματήσετε να κάνετε σεξ, μπορείτε να προσέχετε να ασκηθείτε με άλλους τρόπους εκτός από τη σεξουαλική δραστηριότητα ως μέσο για να εξισορροπήσετε την ευχαρίστηση και το άγχος σας.
Σύσφιξη του κόλπου
Μεγάλη χρονική περίοδος χωρίς σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του κολπικού ιστού και προδιάθεση για αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ.
Μειωμένη υγεία του προστάτη
Σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, η συχνότητα της εκσπερμάτισης και ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη σχετίζονται αντιστρόφως. Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες οι οποίοι εκσπερμάτιζαν λιγότερες από 7 φορές το μήνα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη από εκείνους που εκσπερμάτιζαν περίπου 20 φορές το μήνα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τόσο η αυτοϊκανοποίηση, όσο και το σεξ με σύντροφο -εφόσον είναι συναινετικό, ασφαλές και ευχάριστο- προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Τα επίπεδα της λίμπιντο πέφτουν
Σε άλλη επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πρακτικά, ότι όσο περισσότερο σεξ κάνεις, τόσο περισσότερο διάθεση για σεξ έχεις. Ισχύει ωστόσο και το αντίστροφο. Μια παρατεταμένη αποχή από το σεξ δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει στο να θέλεις λιγότερο σεξ γενικά. Ένστικτο αυτοσυντήρησης ίσως;
Απώλεια της αίσθησης στην κλειτορίδα
Η κλειτορίδα φιλοξενεί σχεδόν 10.000 νευρικές απολήξεις, καθιστώντας την μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Οι παρατεταμένες περίοδοι αποχής σεξ, ωστόσο, μπορεί να κάνουν την κλειτορίδα να συρρικνωθεί προσωρινά και να χάσει την ευαισθησία της. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ατροφία της κλειτορίδας και συνήθως προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος στην περιοχή. Ευτυχώς, είναι κάτι προσωρινό. Καθώς συμμετέχεις σε σεξουαλική δραστηριότητα όλο πιο συχνά, ο κόλπος αποκτά ελαστικότητα, το σώμα συνηθίζει να αγγίζεται και η κλειτορίδα ανακτά την ευαισθησία της.
Το πυελικό έδαφος μπορεί να χάσει τη φόρμα του
Άλλο ένα μέρος του σώματος που κινδυνεύει όταν δεν κάνεις σεξ, είναι το πυελικό έδαφος. Το πυελικό έδαφος, συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία τόσο του ουροποιητικού συστήματος, όσο και του γεννητικού, αλλά και του πεπτικού συστήματος. Κάτι που με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει ζητήματα υγείας, αλλά και να επηρεάσει την αίσθηση των οργασμών σου.
Κακή ποιότητα ύπνου
Όταν νιώθεις έντονη ευχαρίστηση από το σεξ, το σώμα απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών που σε βοηθούν να αποκοιμηθείς. Ορμόνες όπως η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη μειώνουν το στρες στο σώμα και βοηθούν στη χαλάρωση. Επίσης, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη βοηθούν το σώμα να μπει σε μια ροή κύκλων ύπνου REM.
Άγχος για τη σχέση σου
Όταν σταματάς να κάνεις σεξ με τον σύντροφό σου, τα θέματα σχέσεων και οι εντάσεις μπορεί ξαφνικά να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα (και πιο τρομακτικά) από ό,τι στην πραγματικότητα. Επίσης όταν είσαι σε μια σχέση και δεν κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει άγχος, καθώς μπορεί φοβάσαι πως δεν είσαι πια επιθυμητά.