9 τροφές που αποφεύγουμε αλλά είναι οι πιο υγιεινές

Εκτός από τις γνωστές υγιεινές τροφές, υπάρχουν και κάποιες που κυριολεκτικά τις αποφεύγουμε αλλά κάνουμε πολύ κακώς. Αυτές είναι οι 9 σούπερ υγιεινές τροφές:

1. Κουνουπίδι

Το μπρόκολο είναι πιο δημοφιλές, αλλά το λευκό “ξαδερφάκι” του είναι εξίσου υγιεινό. Όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Όπως και το μπρόκολο, έχει μια φυσική φυτική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και η οποία -σύμφωνα με πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές σε ζώα- έχει δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ λίγες τροφές τις ανταγωνίζονται ως προς την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β12. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D, τον άμεσο “συνεργάτη” του ασβεστίου για την υγεία των οστών.

3. Tempeh

Ξέρετε για το τόφου, αλλά έχετε δοκιμάσει το tempeh; Το tempeh παρασκευάζεται επίσης από σπόρους σόγιας και είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο.

4. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, ο χυμός τους, ο οποίος είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν αθλείστε, ένα σνακ με παντζάρια μπορεί ακόμη βελτιώσει τις αποδόσεις σας.

5. Αγκινάρες

Μια ολόκληρη αγκινάρα έχει μόλις 60 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και θα σας χορτάσει, ώστε να μειώσετε τα ενδιάμεσα σνακ και να μην καταναλώνετε τροφές με υψηλότερα λιπαρά.

6. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε “καλά” βακτήρια, που ονομάζονται προβιοτικά . Επίσης, μελετάται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του επιδράσεις.

7. Δαμάσκηνα (αποξηραμένα)

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Μόλις το 1/4 του φλιτζανιού έχει 104 θερμίδες και το 12% των φυτικών ινών που χρειάζεστε σε μια μέρα. Μπορείτε να τα φάτε όπως είναι, να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε σε μάφινς ή άλλα αρτοσκευάσματα ή να τα συμπεριλάβετε σε smoothies, δημητριακά, σάλτσες ή μαγειρευτά.

8. Φακές

Οι φακές δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα φασόλια, αλλά είναι εξίσου “σούπερ σταρ” της υγιεινής διατροφής. Δοκιμάστε συνταγές όπου αντικαθιστούν το κρέας με φακές (ειδικά αντί για κιμά) και θα πάρετε μια πλούσια ώθηση σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες με πολύ λιγότερα λιπαρά.

9. Φύκια

Αν δεν είστε λάτρεις του σούσι, ίσως να μην έχετε φάει ποτέ φύκια. Αλλά αξίζει σίγουρα να τα δοκιμάσετε. Επειδή απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα, τα φύκια είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε ασβέστιο και σίδηρο. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::