9 οδηγίες για να «ρίξετε» το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που σχηματίζεται κατά την αποδόμηση των πουρινών, οι οποίες βρίσκονται τόσο στο σώμα όσο και σε διάφορες τροφές, και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία) μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η διατροφή (με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες), και ορισμένα ιατρικά προβλήματα (π.χ. νεφρικές παθήσεις).

Η παραμονή υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, η ανάπτυξη λίθων στη χολή και τα νεφρά, υπέρταση και καρδιοπάθειες.

Τα βήματα να τα μειώσετε το ουρικό οξύ:

1.Αυξήστε τις τροφές με λίγες πουρίνες, όπως είναι τα γαλακτοκομικά με λίγα ή καθόλου λιπαρά, το φιστικοβούτυρο και οι ξηροί καρποί, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ο καφές, το καστανό ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες.

2.Αποφεύγετε φάρμακα που ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος, όπως είναι τα διουρητικά, τα ανοσοκατασταλτικά και η ασπιρίνη.

3.Διατηρείτε υγιές βάρος: Η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ειδικά στους νέους.

4.Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά: Και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας, αύξησης του βάρους και μεταβολικού συνδρόμου.

5.Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν καφέ, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα, ενώ οι πάσχοντες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος μέσω της κατανάλωσης καφέ.

6.Μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

7.Η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.

8.Μειώστε τις τροφές με πολλές πουρίνες, οι οποίες είναι το κρέας των εσωτερικών οργάνων των ζώων, όπως π.χ. το συκώτι, ο σπλήνας και η καρδιά, αλλά και τα πουλερικά, το αρνί, το χοιρινό και τα ψάρια.

9.Αυξήστε τις τροφές με λίγες πουρίνες, όπως είναι τα γαλακτοκομικά με λίγα ή καθόλου λιπαρά, το φιστικοβούτυρο και οι ξηροί καρποί, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ο καφές, το καστανό ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::