9.800. Αυτός είναι ο “μαγικός” αριθμός που μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλό μας από την άνοια. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κάνουν περίπου 9.800 βήματα καθημερινά, ιδίως αν μερικά από αυτά γίνονται δυναμικά και με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν σημαντικά κατά περίπου 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, δείχνει μια νέα δανο-αυστραλιανή επιστημονική μελέτη. Πέρα από αυτόν τον αριθμό, τα ακόμη περισσότερα βήματα φαίνεται να έχουν ανύπαρκτο έξτρα όφελος – για την υγεία τουλάχιστον του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Δανίας και του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας “JAMA Neurology”, μελέτησαν 78.430 άτομα 40 έως 79 ετών που φορούσαν στον καρπό του χεριού ειδική συσκευή καταγραφής των βημάτων τους επί σχεδόν επτά χρόνια. Στη συνέχεια καταγράφηκαν τα περιστατικά άνοιας (συνολικά 866) που διαγνώστηκαν μέσα στην επόμενη επταετία.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι “τα ευρήματα μας δείχνουν πως περίπου 9.800 βήματα τη μέρα είναι πιθανώς τα ιδανικά για τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Υπολογίσαμε όμως ότι και η ελάχιστη “δόση” των 3.800 βημάτων καθημερινά σχετίζεται με μια μείωση κατά 25% της πιθανότητας άνοιας”.
Μεγάλη σημασία έχει και αν κάποιος περπατά με δυναμικό και εσκεμμένο τρόπο. Εκτιμάται ότι 6.300 τέτοια βήματα τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως κατά 57%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άριστος ρυθμός βηματισμού είναι 112 γρήγορα βήματα το λεπτό επί 30 λεπτά (όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενα), κάτι που σχετίζεται με μείωση του κινδύνου άνοιας έως κατά 62%.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει 3.000 έως 4.000 βήματα τη μέρα. Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο που δείχνουν πόσα βήματα κάνει κάποιος, οπότε μπορεί βαθμιαία να αυξήσει τον αριθμό τους, έως ότου πιάσει είτε τον στόχο των σχεδόν 10.000 βημάτων ημερησίως (προσθέτοντας περίπου 1.000 βήματα κάθε δύο εβδομάδες) είτε των 112 βημάτων το λεπτό.