90% ακρίβεια στον εντοπισμό καρκίνων με νέο ενδοσκοπικό σύστημα

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι μέχρι στιγμής ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, που ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Οι τρέχουσες μέθοδοι ενδοσκοπικού ελέγχου ωστόσο, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους και του ογκώδους εξοπλισμού, που περιορίζουν την ευρεία χρήση τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια χαμηλού κόστους συσκευή απεικόνισης που μπορεί να φέρει επανάσταση στις εξετάσεις για τη διάγνωση των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος και να τις κάνει προσβάσιμες σε όλους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό σύστημα απεικόνισης (SFDI) που έχει σχεδιαστεί για να συμβαδίζει με τα πρότυπα των συμβατικών ενδοσκοπίων, χρησιμοποιεί όμως προηγμένη οπτική τεχνολογία για τη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων ιστών με ακρίβεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εξαιρετικά μικροσκοπικό σύστημα SFDI έδειξε πάνω από 90% ειδικότητα και ευαισθησία στην ανίχνευση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος – ενός τύπου καρκίνου του δέρματος – που ευθυγραμμίζεται με τα υψηλότερα κλινικά πρότυπα ιατροτεχνολογικών συσκευών.

Χρησιμοποιώντας μια προσαρμοσμένη δέσμη οπτικών ινών ως προβολέα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν λεπτομερή μοτίβα φωτός απαραίτητα για το SFDI. Αυτό το τεχνολογικό άλμα όχι μόνο ξεπερνά τους περιορισμούς μεγέθους και κόστους, αλλά διατηρεί επίσης την ακεραιότητα της διαγνωστικής ακρίβειας. Τα πειράματά τους έδειξαν εξαιρετικά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διάκριση μεταξύ υγιών και καρκινικών ιστών, σημειώνοντας μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Το πρωτότυπό μας δείχνει πολλά υποσχόμενο ως ένα οικονομικά αποδοτικό, ποσοτικό εργαλείο απεικόνισης για την ανίχνευση διακυμάνσεων στην οπτική απορρόφηση και διασπορά οι οποίοι λειτουργούν ως καρκινικοί δείκτες. Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων συσκευών κατάλληλων για οικονομικά αποδοτική ενδοσκοπική εξέταση», έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων ανίχνευσης καρκίνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές πριν από την ευρεία χρήση της.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biomedical Optics.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::