Aλουμινόνερο: Τι είναι και ποιες οι χρήσεις του;

Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει για τη χρήση του αλουμινόνερου ενάντια στις μελανιές και το πρήξιμο. Όμως γνωρίζετε τι είναι και ποια άλλα οφέλη έχει; Στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε αυτό το προϊόν και θα γνωρίσουμε τις πολλαπλές χρήσεις του.

Τι είναι το αλουμινόνερο;

Το αλουμινόνερο, γνωστό και ως μολυβόνερο, είναι διάλυμα οξικού άλατος αλουμινίου και χρησιμοποιείται ευρέως για τη φροντίδα του δέρματος. Βοηθά στη μείωση του ερεθισμών και του κνησμού που μπορούν να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Είναι ένα ασφαλές προϊόν για εξωτερική χρήση σε μικρές ποσότητες και δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά του. Φυσικά, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται πάντα, έχοντας διαβάσει προηγουμένως τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Για ποιους σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Εκτός της διαδεδομένης χρήσης του για την αντιμετώπιση των μελανιών και των οιδημάτων, το αλουμινόνερο είναι χρήσιμο για την ανακούφιση μιας σειράς δερματικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει:

  • Στη μείωση των ερεθισμών του δέρματος: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα από τσιμπήματα εντόμων ή από επαφή με φυτά (π.χ. Τον δηλητηριώδη κισσό, τα δηλητηριώδη βελανιδιά και το δηλητηριώδες σουμάκ). Επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει από ερεθισμούς από σαπούνια, καλλυντικά και κοσμήματα.
  • Στην αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών: Βοηθά στον έλεγχο της εφίδρωσης, η οποία πολλές φορές είναι υπεύθυνη για την κακοσμία των κάτω άκρων.
  • Στην περιποίηση του ξηρού δέρματος: Καταπολεμά την ξηρότητα και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Επίσης, το αλουμινόνερο χρησιμοποιείται μετά τον εμβολιασμό, ακόμα και σε βρέφη με την υπόδειξη παιδιάτρου, για την αποφυγή ερεθισμού της περιοχής. Τέλος, το οξικό άλας αλουμινίου βρίσκεται σαν συστατικό σε ωτικές σταγόνες για τη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων των αυτιών και της εξωτερικής ωτίτιδας, γνωστής και ως «το αυτί του κολυμβητή».

Όλες οι πιθανές παρενέργειες

Όπως κάθε φάρμακο ή καλλυντικό προϊόν, έτσι και το αλουμινόνερο μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες που υποχωρούν με τη διακοπή της χρήσης του. Οι πιο συχνές είναι:

  • Ξηρότητα του δέρματος: Το αλουμινόνερο έχει στυπτικές ιδιότητες και έτσι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από το δέρμα με αποτέλεσμα να το αφυδατώσει.
  • Δερματικοί ερεθισμοί: Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και εμφάνιση εξανθημάτων στα σημεία που έχει εφαρμοστεί.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αλουμινόνερο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα, φαγούρα ή /και πρήξιμο. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν αλλεργία σε μέταλλα.

Για να αποφύγετε τις παρενέργειες του αλουμινόνερου, μην το χρησιμοποιείτε:

  • Σε μεγάλες ποσότητες.
  • Σε ερεθισμένο δέρμα.
  • Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Δοκιμάστε πρώτα το προϊόν σε μια μικρή περιοχή του δέρματος (patch test).
  • Εάν εμφανίσετε ερεθισμό. Σε αυτή την περίπτωση σταματήστε τη χρήση του προϊόντος και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάτια.

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής του αλουμινόνερου είναι απαραίτητος για να λάβουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από τη χρήση του. Ανάλογα την ανάγκη, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί ως εξής:

  • Για την αντιμετώπιση μελανιών: Εμποτίστε ένα βαμβάκι και εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή 2-3 φορές την ημέρα μέχρι και 3 μέρες.
  • Για την αντιμετώπιση ερεθισμών του δέρματος: Εφαρμόστε το αλουμινόνερο με ένα βαμβάκι στο ερεθισμένο δέρμα μέχρι 4 φορές την ημέρα για άμεση ανακούφιση.
  • Για την αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών: Ετοιμάστε ένα ποδόλουτρο με αλουμινόνερο και μουλιάστε τα πόδια σας για 15-30’. Μπορείτε να επαναλάβετε έως και τρείς φορές την ημέρα. Μετά από κάθε ποδόλουτρο ελέγξτε την κατάσταση του δέρματος σας, καθώς η συχνή εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει ξηροδερμία.
  • Για την περιποίηση του ξηρού δέρματος: Εφαρμόστε μία φορά την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μετά από μερικές μέρες δεν παρατηρείτε κάποια βελτίωση επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::