Τελικά το να διατηρήσουμε νεανικό το μυαλό μας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο και ευχάριστο απ’ ό,τι φανταζόμαστε.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας, εκτός της μητρικής, σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Με τη διαδικασία της γήρανσης, τμήματα του εγκεφάλου συρρικνώνονται και η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων χάνει την αποτελεσματικότητά της: «Τέτοιες δομικές και λειτουργικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, επηρεάζοντας τη γλώσσα, την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μνήμη και τις ικανότητες σχεδιασμού» εξηγεί η Δρ Yow Wei Quin, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD).
Έτσι, οι ερευνητές από το SUTD, σε συνεργασία με μια άλλη ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), απέδειξαν ότι η πρώιμη διγλωσσία θα μπορούσε να προστατεύσει αυτές τις ικανότητες από την ηλικιακή έκπτωση του εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν, η εκμάθηση και η χρήση μιας δεύτερης γλώσσας νωρίτερα μπορεί να οδηγήσει σε δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο και καλύτερη κοινωνική γνωστική επίδοση τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους ενήλικες, δηλαδή σε μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας, μεγαλύτερο πάχος φλοιού και μεγαλύτερη επιφάνεια σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο νωρίτερα μάθετε μια ξένη γλώσσα, τόσο και περισσότερο ευνοούνται οι δομικές περιοχές του εγκεφάλου και τόσο μεγαλύτερο γνωστικό απόθεμα δημιουργείται για την προστασία των κοινωνικών γνωστικών διαδικασιών από τις επιπτώσεις της γήρανσης.