Eρευνητές εντόπισαν διαφορετικούς τύπους ύπνου και τον αντίκτυπό τους στην υγεία μακροπρόθεσμα

Οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται στενά με μακροχρόνιες χρόνιες παθήσεις υγείας, σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Κολλέγιο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Penn State εντόπισε τέσσερα διαφορετικά μοτίβα που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτά τα πρότυπα είναι επίσης προγνωστικά για τη μακροπρόθεσμη υγεία, είπαν οι ερευνητές.

Η Soomi Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών μελετών στο Penn State, ηγήθηκε μιας ομάδας στον εντοπισμό αυτών των προτύπων ύπνου και της συσχέτισής τους με τη συνολική υγεία. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Psychosomatic Medicine.

Χρησιμοποιώντας ένα εθνικό δείγμα ενηλίκων από τη μελέτη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα για τις συνήθειες ύπνου περίπου 3.700 συμμετεχόντων και τις χρόνιες παθήσεις της υγείας τους σε δύο χρονικά σημεία με διαφορά 10 ετών. Τα δεδομένα περιελάμβαναν τις αυτοαναφερόμενες συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της κανονικότητας και της διάρκειας του ύπνου, την αντιληπτή ικανοποίηση από τον ύπνο και την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τον αριθμό και τον τύπο των χρόνιων παθήσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εντοπίσουν τέσσερα διαφορετικά πρότυπα ύπνου.

Άτομα που κοιμούνται το Σαββατοκύριακο, που χαρακτηρίζονται από ακανόνιστο ύπνο, συγκεκριμένα μικρή μέση διάρκεια ύπνου, αλλά μεγαλύτερους χρόνους ύπνου τα Σαββατοκύριακα ή τις μη εργάσιμες ημέρες.

Άτομα που κοιμούνται αϋπνία, που χαρακτηρίζονται από προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με κλινικά συμπτώματα αϋπνίας, όπως η σύντομη διάρκεια ύπνου, η υψηλή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μεγάλη διάρκεια ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ταυτοποιήθηκαν ως άτομα που κοιμούνται αϋπνία ή κοιμούνται με ύπνο, τα οποία και τα δύο είναι μη βέλτιστα πρότυπα ύπνου. Επιπλέον, το να είσαι κοιμισμένος με αϋπνία κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα χρόνιων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι ήταν απίθανο να αλλάξουν τον τρόπο ύπνου τους κατά τη διάρκεια των 10 ετών. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για όσους κοιμούνται με αϋπνία και που κοιμούνται με ύπνο. Η μελέτη MIDUS μπορεί να μην αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον πληθυσμό, είπαν οι ερευνητές, καθώς αποτελείται κυρίως από υγιείς ενήλικες, αλλά — παρ ‘όλα αυτά — οι περισσότεροι συμμετέχοντες εμφάνισαν υποβέλτιστα πρότυπα ύπνου αϋπνίας ή ύπνου.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::