‘Eκθεση ECDC: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον παρβοϊό

Έκθεση των υπευθύνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων περιγράφει τον βαθμό κινδύνου μόλυνσης από παρβοϊό ανά ομάδα πληθυσμού.

Το θέμα έχει αυξημένο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς τον προηγούμενο μήνα έχασε τη ζωή του από μυοκαρδίτιδα που συνδέεται με τον ιό ένα κοριτσάκι 3,5 ετών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, παρατηρείται ασυνήθιστη αύξηση των λοιμώξεων από παρβοϊό Β19 σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για κοινή αιτία παιδικής νόσου, που τυπικά εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις.

Οι έγκυες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται στο πρώτο μέρος της εγκυμοσύνης, διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών εάν μολυνθούν.

Άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνιες αιματολογικές διαταραχές (δρεπανοκυτταρική ή θαλασσαιμία) μπορεί επίσης να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές όπως αναιμία, χρόνια λοίμωξη ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βαθμός κινδύνου

Ομάδα πληθυσμού Πιθανότητα Επίπτωση Συνολικός κίνδυνος
Γενικός πληθυσμός  Χαμηλή προς μέτρια Πολύ χαμηλή  Χαμηλός
Έγκυες κάτω των 20 εβδομάδων Χαμηλή προς μέτρια  Χαμηλή  Χαμηλός προς μέτριος
 Άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό  Μέτρια  Μέτρια  Μέτριος
Άτομα με χρόνιο αιματολογικό πρόβλημα Χαμηλή προς μέτρια Μέτρια Μέτριος

Εκτίμηση κινδύνου

Με βάση τους ασυνήθιστα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, ο κίνδυνος μόλυνσης εκτιμάται σε τέσσερις πληθυσμιακές ομάδες ως εξής:

  • Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εκτιμάται ως χαμηλός, καθώς οι περισσότερες λοιμώξεις έχουν τη μορφή ήπιας εξανθηματικής νόσου της παιδικής ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές.
  • Ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες κύησης μικρότερης των 20 εβδομάδων εκτιμάται ως χαμηλός έως μέτριος, λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με την κυκλοφορία του ιού. Εκτιμάται ότι το 30% – 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη.
  • Ο κίνδυνος για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα εκτιμάται ως μέτριος, καθώς αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη λοίμωξη και μπορεί να υποφέρουν από χρόνια αναιμία, πανκυτταροπενία, απώλεια ή δυσλειτουργία μοσχεύματος και ασθένεια που διεισδύει στα όργανα.
  • Ο κίνδυνος για άτομα με χρόνιες αιματολογικές παθήσεις (δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία) εκτιμάται ως μέτριος, καθώς η λοίμωξη από Β19V μπορεί να προκαλέσει παροδική απλαστική κρίση.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η γενική πρόγνωση είναι αρκετά καλή και αξιολογούν την επίπτωση στον γενικό πληθυσμό ως πολύ χαμηλή.

Επαγρύπνηση

Καλούν τους υγειονομικούς να διατηρούν επαγρύπνση και να συμβουλεύουν όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Έγκυες και ιδιαίτερα εάν εργάζονται στην εκπαίδευση ή στη φροντίδα των παιδιών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο Υγείας για να ελέγξουν την κατάσταση των αντισωμάτων τους.

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα και παραμονή στο σπίτι ή εργασία από το σπίτι, εάν αυτό είναι δυνατόν.

Άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν κόπωση, ωχρότητα ή δύσπνοια συνιστάται να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::