Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με τις ώρες που κοιμόμαστε. Σύμφωνα με αυτή, ο ύπνος κάτω των 6 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές λένε ότι ο κίνδυνος φτάνει μέχρι το 35%, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται 7 ή 8 ώρες. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρωσης. Η ομάδα από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο για Καρδιαγγειακή Έρευνα στην Μαδρίτη, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η λύση ίσως να βρίσκεται στην αλλαγή μοτίβου του ύπνου μας.
Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, η ομάδα ανέλυσε 4.000 τραπεζικούς υπαλλήλους στην Ισπανία. Οι συμμετέχοντες ήταν 46 ετών, κατά μέσο όρο χωρίς ιστορικό καρδιακών νόσων. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε 4 ομάδες: λιγότερο από 6 ώρες ύπνου, 6-7 ώρες ύπνου, 7-8 ώρες και περισσότερες από 8. Ελέγχθηκαν για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για το κατά πόσο ο ύπνος τους ήταν ποιοτικός. Αν δηλαδή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα ή αν στριφογύριζαν πολύ.
Αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο να πάθουν αρτηριοσκλήρωση, ήταν εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες και εκείνοι που δεν είχαν ποιοτικό ύπνο. Βρέθηκε όμως και μία σύνδεση μεταξύ των γυναικών (κυρίως) που κοιμούνταν πάνω από 8 ώρες και της αρτηριοσκλήρωσης.
Η ομάδα ερεύνησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και βρήκαν ότι υπήρχαν υψηλά ποσοστά αλκοόλ και καφεΐνης σε όσους δεν κοιμούνταν καλά. ‘Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το αλκοόλ μας βοηθά στο να κοιμηθούμε’, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χοσέ Ορδοβάς. ‘Αν όμως πιεις αλκοόλ, ίσως ξυπνήσεις μετά από λίγο και δυσκολευτείς να ξανακοιμηθείς. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μόνο αν μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό μας. Και αν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου’.
‘Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η αντικειμενική μέτρηση του ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, αλλά όλο το σώμα. Και αποδεικνύει ότι εκτός της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, χρειάζεται να δώσουμε εξίσου μεγάλη έμφαση και στην ποιότητα του ύπνου’.