H υπερβολική κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου

Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χριστιανικού Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γκάρι Φρέιζερ, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα για πάνω από 28.000 άνδρες, οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1.254 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 20 γραμμάρια την ημέρα. Οι ερευνητές συνιστούν στους άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (π.χ., λόγω οικογενειακού ιστορικού) να περιορίσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ιδιαίτερα γάλακτος.

Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά το ασβέστιο που προέρχεται από άλλη πηγή πέραν των γαλακτοκομικών, συνεπώς άλλες ουσίες στα γαλακτοκομικά παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης η κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού δεν φάνηκε να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο, ο οποίος αφορά κυρίως το γάλα, το οποίο περιέχει αυξημένες ζωικές ορμόνες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::