Σ’ αυτό δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο τυχερές. Υπάρχουν γυναίκες που βιώνουν την περίοδό τους με κάποιες μικρές ενοχλήσεις κι άλλες που πρέπει να σταματήσουν για αρκετές ημέρες τις δραστηριότητές τους λόγω αφόρητων πόνων. Το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξηγεί πως αυτή είναι η δυσμηνόρροια και μπορεί ο πόνος που προκαλεί να είναι εξαιρετικά έντονος.
Οι κράμπες
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έντονες κράμπες μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης υγείας και καθιστούν επώδυνη την καθημερινότητα σε σημείο που ακόμα και η μετάβαση και η παρουσία στην εργασία να αποτελεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση , επηρεάζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής σας.
Η δυσμηνόρροια προκαλείται από χημικές ενώσεις στο σώμα που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Πριν από την έναρξη της περιόδου κάθε μήνα, το επίπεδο των προσταγλανδινών στην επένδυση της μήτρας αυξάνεται. Το επίπεδο των προσταγλανδινών σας είναι το υψηλότερο την πρώτη ημέρα της περιόδου, γι’ αυτό και ο πόνος της περιόδου είναι συνήθως χειρότερος τότε. Καθώς η περίοδός σας εξελίσσεται και η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται, τα επίπεδα των προσταγλανδινών μειώνονται και ο πόνος γενικά υποχωρεί, κατά Jian Jenny Tang, MD, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στη Σχολή Ιατρικής Icahn στο Mount Sinai και γυναικολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
Πώς θα καταλάβετε αν οι κράμπες της περιόδου σας είναι φυσιολογικές
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως βιώνουν παρόμοιο επίπεδο κράμπας από τον ένα μήνα στον άλλο, λέει Για ορισμένες γυναίκες, ο μηνιαίος πόνος είναι ήσσονος σημασίας. Για άλλες, μπορεί να είναι εως και εξουθενωτικός. Η κύρια ερώτηση που κάνουν οι γιατροί όταν καθορίζουν αν οι κράμπες σας είναι φυσιολογικές είναι: «Είναι φυσιολογικές για εσάς;» λέει η Jackie Thielen, MD, παθολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών στην Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.
Μπορούν οι κράμπες της περιόδου να είναι σημάδι για κάτι άλλο;
Οι κράμπες περιόδου συνήθως δεν σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας πιο σοβαρής πάθησης. Αυτό είναι γνωστό στην ιατρική ως δευτεροπαθής δυσμηνόρροια, επειδή οι εμμηνορροϊκές κράμπες, συχνά έντονες, είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης.
Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:
- Ενδομητρίωση: Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με τον ιστό που κανονικά επενδύει το εσωτερικό της μήτρας σας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σας, συχνά προσκολλώντας στην ουροδόχο κύστη, τις ωοθήκες ή ακόμη και τα έντερά σας. Ο πόνος κατά την έμμηνο ρύση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
- Ινομυώματα της μήτρας: Πρόκειται για μη καρκινικούς όγκους που αναδύονται στο εσωτερικό των τοιχωμάτων της μήτρας. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από ένα μικροσκοπικό στίγμα έως αρκετές ογκώδεις μάζες. Ο πιο έντονος πόνος περιόδου μπορεί να εμφανιστεί όταν το ινομύωμα «εκφυλίζεται», εξηγεί η Dr. Tang, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στη διαδικασία να μικρύνει. Αυτό μπορεί να παράγει περίσσεια προσταγλανδινών, λέει.
Αδενομύωση Ο ίδιος ιστός που προκαλεί εδώ ενδομητρίωση αναπτύσσεται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα του οργάνου. Αυτό προκαλεί διόγκωση της μήτρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επώδυνες περιόδους.
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί ο πόνος από αυτές τις καταστάσεις από τον πόνο της κανονικής περιόδου. Μια ένδειξη είναι ότι η σοβαρότητα, η συχνότητα ή άλλα χαρακτηριστικά αλλάζουν από τις δικές σας τυπικές κράμπες, κατά την Δρα Tang.
Εάν παρατηρήσετε αυτή την αλλαγή στον πόνο ή δεν είστε σίγουρη αν οι κράμπες σας είναι σημάδι άλλων προβλημάτων, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας.
Θεραπεύονται οι εμμηνορροϊκές κράμπες στο σπίτι;
Τις περισσότερες φορές, οι κράμπες της περιόδου μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Για εξαιρετικά επώδυνες κράμπες, ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Οι ιατρικές παρεμβάσεις που μπορεί να χρειαστείτε κατά των κραμπών περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα παυσίπονα που προσφέρουν μεγαλύτερη δραστικότητα από αυτή που μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα- αντισύλληψη με τη μορφή χαπιών, επιθεμάτων, κολπικών δακτυλίων, εμφυτευμάτων ή ενέσεων- ή ορμονικές ενδομήτριες συσκευές, λέει η Tang.
Για να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου της περιόδου, ακολουθούν δέκα ασφαλείς και αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την ανακούφισή σας.
1. Ενισχύστε τις ενδορφίνες του αισθήματος με την άσκηση: Όταν ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν σχεδόν δύο δωδεκάδες μελέτες σχετικά με τις σπιτικές θεραπείες για τον πόνο της περιόδου, η άσκηση αποδείχθηκε νούμερο ένα. Η κίνηση του σώματος ήταν ακόμη και (μέτρια) πιο αποτελεσματική από τη λήψη ενός αναλγητικού φαρμάκου, έγραψαν στο BMC Complementary and Alternative Medicine το 2019. Η Δρ Tang λέει ότι πολλές από τις ασθενείς της βοηθούνται από την άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της καρδιολογίας και της ενδυνάμωσης. Αυτό είναι πιθανό επειδή η άσκηση αυξάνει ορμόνες όπως η προγεστερόνη και η ντοπαμίνη που μειώνουν τον πόνο.
2. Δοκιμάστε τις στάσεις της γιόγκα: Είτε πρόκειται για το τέντωμα των μυών σας είτε για τη χαλαρωτική επίδραση των στάσεων, μια τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί πράγματι να βοηθήσει τις κράμπες σας. Οι ασκήσεις γιόγκα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες σε αρκετές από τις μελέτες που εξέτασαν οι Αυστραλοί συγγραφείς. Για παράδειγμα, σε μια σχετική έρευνα 20 προπτυχιακές φοιτήτριες που έκαναν ένα ωριαίο πρόγραμμα γιόγκα μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες είχαν λιγότερες εμμηνορροϊκές κράμπες και δυσφορία περιόδου σε σχέση με 20 άλλες γυναίκες που δεν έκαναν.
Οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα λένε ότι μπορείτε να εξασκηθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας ή μεταξύ αυτών, αλλά μερικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην κάνουν ανεστραμμένες στάσεις (όπως η στάση στους ώμους) εν μέσω εμμήνου ρύσεως, για να μην παρεμποδίσουν τη φυσική ροή σας.
3. Ξαπλώστε με ένα θερμαντικό μαξιλάρι για να απαλύνετε τις κράμπες της περιόδου: «Η μήτρα είναι ένας μυς, οπότε οτιδήποτε βοηθά στη χαλάρωση των μυών, όπως η εφαρμογή θερμότητας, μπορεί να είναι ευεργετικό», σύμφωνα με την Δρα Thielen. Πράγματι, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Nursing διαπίστωσε ότι η θερμότητα ήταν εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη για τις κράμπες περιόδου. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της μελέτης, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν μόνο θερμότητα, θερμότητα συν ιβουπροφαίνη, μόνο ιβουπροφαίνη ή εικονικό φάρμακο. Τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν στην ομάδα θερμότητας συν ιβουπροφαίνη- η προσθήκη θερμότητας οδήγησε σε ταχύτερη βελτίωση.
Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εφάρμοσαν ένα επίθεμα θερμότητας στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους ανέφεραν τη μεγαλύτερη μείωση του πόνου ακόμη και μετά από οκτώ ώρες σε σύγκριση με εκείνες που αυτοθεραπεύτηκαν με αναλγητικά που δεν κυκλοφορούν από το φαρμακείο.
4. Πάρτε ένα ασφαλές παυσίπονο για να κόψετε τη φλεγμονή: Η μέτρια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) ή η ναπροξένη (Aleve) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περιορίσετε τον πόνο της περιόδου, συνιστά η Thielen. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ΜΣΑΦ μειώνουν την ποσότητα των προσταγλανδινών στο σώμα. Για το λόγο αυτό, η λήψη ενός χαπιού λίγο πριν σας έρθει η περίοδος μπορεί να εμποδίσει την αύξηση του επιπέδου των προσταγλανδινών που προκαλούν πόνο, λέει η ίδια. Όπως με κάθε φάρμακο, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα ΜΣΑΦ είναι καλή επιλογή για εσάς, ειδικά αν έχετε ιστορικό αιμορραγίας ή προβλήματα στο στομάχι ή στα νεφρά.
5. Ο βελονισμός μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα: Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016 στην Cochrane Database of Systematic Reviews, οι ειδικοί εξέτασαν 42 μελέτες που παρατήρησαν τις επιδράσεις του βελονισμού στις κράμπες περιόδου. Κάθε μία συνέκρινε τον βελονισμό με καμία θεραπεία, συμβατική θεραπεία (όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα) ή μια εικονική διαδικασία βελονισμού. Πολλές από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι η ομάδα του βελονισμού είχε λιγότερο πόνο περιόδου χωρίς παρενέργειες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι και εδώ, όμως, η ποιότητα όλων των μελετών ήταν φτωχή.
Αν δείτε έναν βελονιστή, η Tang προτείνει να τον ρωτήσετε για την προσθήκη μοξιμπούστσιον, ένα είδος κινεζικής θεραπείας όπου καίγονται βότανα κρόκου κοντά στο δέρμα. Τα βότανα και η θερμότητα φαίνεται να συνδυάζονται για να ανακουφίσουν τις κράμπες, λέει.
6. Δοκιμάστε σημεία πίεσης με βελονισμό που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας: Ο βελονισμός πρέπει να εκτελείται από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, αλλά ο βελονισμός, ο οποίος περιλαμβάνει πίεση με τα δάχτυλα αντί για μικροσκοπικές βελόνες, μπορεί να γίνει μόνος σας στο σπίτι. Αυτή ήταν μια άλλη μέθοδος που βρέθηκε να είναι αποτελεσματική στην ανασκόπηση BMC Complementary and Alternative Medicine.
Σε μια μελέτη Ιρανών επιστημόνων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η βελονισμός ήταν ευεργετική στη μείωση του πόνου, όπως ανέφεραν στο Journal of Research in Medical Sciences.
Ένα σημείο πίεσης που μπορείτε να δοκιμάσετε να πιέσετε ονομάζεται σημείο Sanyinjiao (SP-6), το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες ερευνητικές μελέτες. Το σημείο αυτό βρίσκεται στο εσωτερικό του ποδιού, σε ύψος τεσσάρων δακτύλων πάνω από τον αστράγαλο.
7. Τα βότανα μπορούν να ηρεμήσουν τις κράμπες της περιόδου: Η κανέλα και το τζίντζερ έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όταν πρόκειται για κράμπες εμμήνου ρύσεως, ανέφεραν ερευνητές στο Current Pharmaceutical Biotechnology τον Ιούλιο του 2023. Και τα δύο αναστέλλουν τις οδούς που οδηγούν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κράμπες. Το χαμομήλι είναι ένα άλλο βότανο που μπορεί να βοηθήσει στις κράμπες, αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη Cochrane. Τα αφεψήματα βοτάνων, όπως το χαμομήλι και η μέντα, χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση σε πολλούς πολιτισμούς εδώ και αιώνες, επειδή ηρεμούν τον οργανισμό. Άλλα τσάγια που σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια είναι αυτά που παρασκευάζονται από φλοιό κράμπας ή μάραθο.
8. Βάλτε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή σας: Το διαιτητικό μαγνήσιο φαίνεται να απαλύνει τον πόνο των κραμπών, λέει η Tang. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Magnesium Research το 2017 βρήκε κάποια επιστημονική υποστήριξη για τη μείωση του πόνου της περιόδου από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το σπανάκι, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο. Αν θέλετε να πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου, η Tang προτείνει να περιορίσετε τη δόση σας σε όχι περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, που γενικά θεωρείται ασφαλής ποσότητα.
9. Κάντε μασάζ με αιθέρια έλαια: Ένα μασάζ με ορισμένα αρωματικά αιθέρια έλαια μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο των εμμηνορροϊκών κραμπών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. Οι ερευνητές ζήτησαν από 48 γυναίκες με εμμηνορροϊκές κράμπες και άλλα συμπτώματα να κάνουν μασάζ είτε με αιθέρια έλαια είτε με ένα συνθετικό άρωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους μεταξύ των περιόδων. Οι γυναίκες και στις δύο ομάδες ανέφεραν μειωμένο πόνο, αλλά η ομάδα με τα αιθέρια έλαια τα πήγε καλύτερα. Με βάση τις αναφορές των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του πόνου μειώθηκε κατά σχεδόν μισή ημέρα μετά από ένα αυτομασάζ με τα αιθέρια έλαια.
Ορισμένα αιθέρια έλαια που πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα περιλαμβάνουν τη λεβάντα, το φασκόμηλο και τη μαντζουράνα. Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια με ασφάλεια. Αγοράστε έλαια υψηλής ποιότητας που έχουν ελεγχθεί για την καθαρότητα τους. Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας προτείνει την αραίωση καθαρών αιθέριων ελαίων σε μια κρέμα, λοσιόν ή λάδι φορέα χωρίς άρωμα πριν τα τοποθετήσετε στο δέρμα σας για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.
10. Βελτιώστε τη διατροφή σας: Οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά, έχουν λιγότερες περιπτώσεις πόνου στην περίοδο, κατέληξαν Ισπανοί επιστήμονες στο περιοδικό Nutrients in 2020. Και οι γυναίκες της μελέτης που έτρωγαν λιγότερα από δύο φρούτα την ημέρα ήταν από τις πιο πιθανές να έχουν αυτόν τον πόνο. Μια χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί επίσης να διευκολύνει τις κράμπες, σύμφωνα με μια μελέτη 33 γυναικών με δυσμηνόρροια που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics and Gynecology.
Τα έντονα φυτικά διατροφικά πλάνα δεν είναι μόνο καλά για τις κράμπες σας, αλλά θα ενισχύσουν και την υγεία της καρδιάς σας. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας τα λιγότερο υγιεινά λίπη, όπως τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα ή τα πολυακόρεστα λίπη, με πιο υγιεινά, όπως το ελαιόλαδο, προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Παραδείγματα γευμάτων που δεν εξαρτώνται υπερβολικά από τα ανθυγιεινά λίπη μπορείτε να βρείτε στον οδηγό πιάτων υγιεινής διατροφής από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.