Καθημερινά, απλά πράγματα, μπορεί να βοηθήσουν να θωρακίσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική. Διαβάστε παρακάτω κάποια tips που κάνουν ακριβώς αυτό.
Φτιάξτε το «δέντρο» σας
Το «γερό κόκαλο» των γονιών και των παππούδων μας επηρεάζει και το δικό μας προσδόκιμο ζωής.
Υπάρχει, βέβαια, και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.
Οργανώστε, λοιπόν, το γενεαλογικό σας δέντρο καταγράφοντας τα σοβαρά προβλήματα υγείας που παρουσίασαν οι συγγενείς σας (π.χ., έμφραγμα, διαβήτης, υπέρταση, καρκίνος του μαστού κ.λπ.) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικία κατά την οποία νόσησαν.
Είναι σημαντικό να έχετε έναν οικογενειακό γιατρό που θα ξέρει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας και θα σας συστήνει τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους.
Έρευνες δείχνουν ότι αλλάζοντας προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής μας (σωστή διατροφή, συστηματική άσκηση, ψυχική ηρεμία), μπορούμε να επηρεάσουμε τη δράση πολλών γονιδίων.
Μην παίρνετε με το παραμικρό αντιβίωση
Πριν από 100 χρόνια οι άνθρωποι πέθαιναν εξαιτίας των λοιμώξεων που σήμερα αντιμετωπίζουμε επιτυχώς με τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Ωστόσο, παρά την πλούσια φαρέτρα φαρμάκων που διαθέτουμε, αναδύεται το τεράστιο πρόβλημα της εμφάνισης πολυανθεκτικών μικροβιακών στελεχών, που προκύπτει από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.
Δεν οφείλονται όλα τα εμπύρετα σύνδρομα σε μικρόβια και, κατά συνέπεια, δεν απαιτούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμησή τους.
Η αντιβίωση καλύπτει μόνο μικρόβια και όχι ιούς, ενώ, εκτός από παθογόνα μικροβιακά στελέχη, σκοτώνει και χρήσιμα για τον οργανισμό μικρόβια (φυσιολογική χλωρίδα), αφήνοντας να υπεραναπτυχθούν επικίνδυνα τα ανθεκτικά στο αντιβιοτικό που παίρνουμε μικρόβια.
Γι’ αυτό μην την παίρνετε χωρίς να σας την έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Φροντίστε το πεπτικό σας
Μην ξεχνάτε τις βασικές αρχές που εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος.
Η ισορροπημένη διατροφή με μικρά, συχνά και όχι πολύ πικάντικα και λιπαρά γεύματα προλαμβάνει προβλήματα, όπως η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες είναι επιβαρυντικοί παράγοντες σε παθήσεις του πεπτικού σωλήνα.
Ανακουφίστε τον πόνο
Ο χρόνιος πόνος δεν αποτελεί απλά ένα σύμπτωμα.
Είναι μια νόσος που πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν.
Οι άνθρωποι που πονούν πολύ αποσύρονται κοινωνικά, αδυνατούν να εργαστούν και οδηγούνται σε κατάθλιψη. Συχνά, δε, μαζί με τον ασθενή «πάσχει» και το περιβάλλον του.
Σήμερα, όμως, ο χρόνιος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί ο ασθενής να απευθυνθεί σε ένα από τα Κέντρα Αντιμετώπισης Χρόνιου Πόνου, που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία.
Προστατέψτε τα αυτιά σας
Συνήθως ταλαιπωρούμε πολύ τα αφτιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα ξεκουράζετε έπειτα από παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, ώστε να αποφύγετε μόνιμες βλάβες στην ακοή σας.
Εάν, π.χ., ακούτε μουσική με ακουστικά πολλή ώρα, πρέπει οπωσδήποτε στη συνέχεια να τα ξεκουράζετε για τουλάχιστον δύο ώρες.
Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να τα στεγνώσετε ή να τα καθαρίσετε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τα τραυματίσετε, αλλά προτιμήστε μια πετσέτα με την οποία θα τα σκουπίσετε επιφανειακά.
Αν είναι βουλωμένα, πονούν, έχετε φαγούρα ή νιώθετε ότι έχει αυξηθεί το βύσμα κυψελίδας, απευθυνθείτε στον ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Μην ξεχνάτε τον οφθαλμίατρο
Μετά την ηλικία των 40, καλό είναι να επισκέπτεστε προληπτικά τον οφθαλμίατρό σας μία φορά τον χρόνο και να μετράτε την πίεση του ματιού σας.
Μια πάθηση που μπορεί να φτάσει να σας στερήσει μέχρι και την όρασή σας είναι το γλαύκωμα, που αν διαγνωστεί έγκαιρα και με τα καινούργια φάρμακα που υπάρχουν μπορεί να σταματήσει να εξελίσσεται και να απειλεί την όρασή σας.
Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο αν ξαφνικά βλέπετε λάμψεις, άλω (φωτοστέφανα) γύρω από τα φώτα, μυγάκια ή αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιφνίδια μείωση της όρασης ή πόνο στο μάτι.
Ελέγξτε τη χοληστερίνη σας
Η υψηλή χοληστερίνη συντελεί στη στένωση των αρτηριών (αθηρωμάτωση), αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και αγγειοεγκεφαλικών παθήσεων.
Γι’ αυτό πρέπει απαραιτήτως να ελέγχετε τακτικά τις τιμές των λιπιδίων σας και, αν είναι αυξημένες, να απευθύνεστε άμεσα στον κατάλληλο γιατρό για περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κόψτε το κάπνισμα
Μη χάνετε άλλο χρόνο, κόψτε το κάπνισμα σήμερα κιόλας, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να κερδίσετε υγεία και να χαρείτε ποιότητα ζωής.
Παράγοντες επιτυχίας είναι η προσωπική θέληση και η εφαρμογή εξατομικευμένης βοήθειας και ειδικής προσέγγισης, όπως αυτή που προσφέρουν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν σε πολλά νοσοκομεία.
Ελέγξτε τις ελιές σας
Όλοι πρέπει να ελέγχουν τους σπίλους (ελιές) τους κάθε ένα με δύο χρόνια στον δερματολόγο, ανεξάρτητα από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου.
Κρατηθείτε μακριά από τους κρυωμένους
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ιώσεις είναι να κρατήσετε σε απόσταση όσους έχουν ήδη αρρωστήσει.
Αν αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον φροντίστε να μην είστε κοντά τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται και αποφύγετε να τους φιλήσετε, να δοκιμάσετε από το πιάτο τους ή να τους πιάσετε το χέρι.
Σε περιόδους έξαρσης των χειμερινών λοιμώξεων, καλό θα είναι να φοράτε μάσκα σε κλειστούς χώρους.
Προσέξτε το βάρος σας
Πρόληψη της παχυσαρκίας σημαίνει πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, πολλών μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Η υιοθέτηση συστηματικής άσκησης και υγιεινής διατροφής, ακόμα και από τη βρεφική ηλικία, είναι η σημαντικότερη παρέμβαση για την προάσπιση της υγείας σας.
Προστατέψτε τα νεφρά σας
Οι παθήσεις των νεφρών συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Γι’ αυτό φροντίστε να περιλαμβάνετε στο καθιερωμένο τσεκάπ σας μια γενική ούρων, που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των νεφρών, καθώς και εξέταση ουρίας και κρεατινίνης (ελέγχονται με μια απλή εξέταση αίματος).
Υγεία στα… γρήγορα
Μην αγνοείτε τον πόνο
Κάθε πόνος που εµφανίζεται αιφνίδια χωρίς κάκωση ή συγκεκριµένο λόγο πρέπει να λειτουργεί σαν καµπανάκι και να σας οδηγεί στον κατάλληλο γιατρό.
Προσέξτε τον ήλιο
Από έξι µηνών µέχρι και τα βαθιά µας γεράµατα, η χρήση του αντηλιακού όλο τον χρόνο είναι απαραίτητη.
Έτσι προστατεύεστε από προκαρκινικές βλάβες, αλλά και τη φωτογήρανση. Η λελογισµένη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταµίνης D που είναι σηµαντική για την καλή λειτουργία του οργανισµού µας.
Μετρήστε την οστική σας πυκνότητα
Όταν µπαίνετε στη φάση της εµµηνόπαυσης, πρέπει να κάνετε µια προληπτική εξέταση οστικής µάζας, καθώς η απώλεια της προστατευτικής ασπίδας των οιστρογόνων σας επηρεάζει και την οστική πυκνότητα, µε αποτέλεσµα αυξηµένο κίνδυνο καταγµάτων συνήθως µετά από πτώση.
Κάντε το τεστ κοπώσεως
Εάν είστε άνω των 40, κάντε ένα τεστ κοπώσεως – πάντοτε κατόπιν συµβουλής του γιατρού σας.
Τα αποτελέσµατα της εξέτασης δίνουν σηµαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς σας.
Μην ξαπλώνετε μετά το φαγητό
Μετά το γεύµα σας, περιµένετε τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσετε έστω και για λίγο.